Sluit icoonTerug icoon

Nissewaard werkt aan tweede starterslening

ma 13 april 2015 - Een gunstige lening om koophuizen binnen het bereik van starters te brengen

Ben jij starter op de woningmarkt en wil je een huis kopen in Nissewaard? Maar kun je net niet voldoende hypotheek krijgen? Profiteer dan van de starterslening. Daarmee kun je het huis dat jij wilt, misschien toch betalen. De gemeente heeft al sinds 2013 een starterslening en komt binnenkort met een nieuwe, tweede regeling. Op de Wooninformatiemarkt, op dinsdag 21 april in Theater De Stoep in Spijkenisse, vertelt een deskundige er meer over.

De huidige lening, die de gemeente samen met de Stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) aanbiedt, werkt met een afkoopregeling. Daarmee worden de kosten en risico’s die de SVn loopt, afgekocht door de verkopende partij. Dat kan een ontwikkelaar zijn, maar ook een particuliere verkoper.

Starterslening: rekenvoorbeeld

Heel simpel gezegd werkt het ongeveer zo. Stel, je bent een starter en kunt maximaal 180.000 euro lenen. Om dan toch dat droomhuis van 200.000 euro te kunnen kopen, kun je het verschil van 20.000 euro via de starterslening van de SVn dekken. Tenminste, als je aan de voorwaarden voldoet. De verkoper van de woning (een ontwikkelaar of een particulier) stort 26 procent van die 20.000 euro (dat is 5.200 euro) als afkoopsom op de rekening van de SVn, die jou vervolgens de extra lening verschaft.

Win-win-win situatie

Hierdoor kun jij dat huis van twee ton kopen, terwijl de verkoper een goede prijs voor zijn woning krijgt. De gemeente loopt geen risico en stimuleert met deze regeling de plaatselijke woningmarkt. Jouw voordeel is bovendien dat je over dat extra geleende geld voorlopig geen rente en aflossing hoeft te betalen. Verder zijn er andere gunstige voorwaarden, zoals een rentevaste periode van 15 jaar.

Nieuwe regeling: lagere bijdrage

Burgemeester en wethouders van Nissewaard hebben nu het voornemen een nieuwe regeling aan de raad voor te leggen, waarbij een lagere bijdrage van de verkopende partij wordt gevraagd. Het college verwacht dat het aantal woningen waarvoor starters een starterslening kunnen aangaan, hierdoor omhoog gaat. En dat zou een extra impuls voor de plaatselijke woningmarkt betekenen. De lagere bijdrage is mogelijk doordat de gemeente zelf de leningen betaalt. Het college moet de regeling nog wel verder uitwerken, voordat zij aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd.

> Informatie over de starterslening krijg je op de Wooninformatiemarkt, op dinsdag 21 april in Theater De Stoep in Spijkenisse (aanvang: 19.30 uur). In de kleine zaal vinden vanaf 20.00 uur twee presentaties plaats. Een over de starterslening en een over allerlei actuele financiële kwesties.