Abbenbroek

De oude kern van Abbenbroek kenmerkt zich door een ring met vooral zeventiende-eeuwe huizen, rondom een (voormalige) havenkom, en daarachter een oude kerk. Die haven stond ooit in verbinding met de Bernisse, indertijd een veel bevaren rivier. Evenals in de meeste andere dorpen van Nissewaard is in Abbenbroek de kerk misschien wel het meest opvallende gebouw, mede dankzij de fraaie kapelgeveltjes aan een van de flanken. Ontstaan als parochiekerk in de dertiende eeuw, is deze Sint Aegidiuskerk tijdens de Reformatie een protestants godshuis geworden. Dat is het nu nog steeds. Een ander bijzonder gebouw in Abbenbroek staat naast de kerk: het Ambachtsherenhuis. Hoe oud dit imposante landhuis is, is niet bekend. Feit is dat het al voor 1630 werd bewoond door ene Jacob van Groeneweg, heer van Abbenbroek. Een baken in het dorp is daarnaast de fraaie korenmolen De Hoop (uit 1843). 

Eengezinswoningen, natuur en recreatie

Anno nu is Abbenbroek een dorp met vooral eengezinswoningen, fraai gelegen tussen weilanden en natuur- en recreatiegebied Bernisse. Met enkele winkels, een basisschool en diverse (sport)verenigingen. Dé ontmoetingsplek van het dorp is het door vrijwilligers gerunde Dorpshuis, met gymzaal.

Nieuwsbrief

Ik wil informatie ontvangen over:

Wil je op de hoogte blijven van het woonnieuws uit Nissewaard? Meld je dan hier aan voor de e-mail nieuwsbrief. Afmelden kan met één klik. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt en ook niet gebruikt voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

volg ons

Facebook