Casco opleveren, zelf afbouwen. Dan moet je wel handig zijn

zo 31 januari 2016 - Informatieplatform Bewust Nieuwbouw zet voordelen en aandachspunten op een rijtje

Sommige mensen zien het helemaal zitten: ze laten hun nieuwbouwhuis casco opleveren en gaan zelf met de afbouw aan de slag. Er zijn nieuwbouwprojecten waarbij je die keuze hebt. Maar onderschat het niet, waarschuwt informatieplatform Bewust Nieuwbouw.

Volgens de website www.huisbouwen.nl, waar veel informatie over zelfbouw op staat, betekent casco opleveren dat de bouwer alleen de ruwbouw verzorgt. Je huis wordt dan wind- en waterdicht opgeleverd, dus inclusief ramen (met glas), deuren en dakpannen. Dat is weliswaar een gangbare definitie, maar niet iedereen denkt er zo over. Vooral in de projectmatige nieuwbouw hanteren ontwikkelaars en bouwers steeds andere omschrijvingen, waarbij vaak ook een deel van de binnenkant van het huis gewoon wordt opgeleverd. Feitelijk is er dan sprake van ‘casco op onderdelen’. Je huis wordt dan bijvoorbeeld opgeleverd met kabels, leidingen en installaties, maar nog niet met afgewerkte wanden, gestucte plafonds en een keuken en sanitair. Volgens Bewust Nieuwbouw is het belangrijk om van tevoren te weten wat er bij jouw huis precies onder ‘casco’ wordt verstaan. Dat voorkomt teleurstellingen.

Zelf afbouwen: van tussenwanden tot tegelwerk

Welke vorm van casco oplevering ook van toepassing is, jij zorgt voor de verdere afbouw. Daarvoor moet je wel heel handig zijn. Je zet bijvoorbeeld binnenwanden neer, trekt kabels en leidingen (als die er nog niet zijn), installeert een meterkast, plaatst stopcontacten en kabelaansluitpunten en legt lichtpunten aan. Ook installeer je een verwarmingssysteem. Verder verzorg je het tegelwerk, het sanitair en het timmerwerk, geeft deuren, kozijnen en plintjes een likje verf en werkt de vloeren, wanden en plafonds af.

Casco: lekker klussen en een lagere prijs

Maar waarom zou je al die moeite doen als de bóuwer dit gewoon kan doen? Vaak kiezen mensen voor (een vorm van) casco oplevering omdat ze het gewoon leuk vinden om zelf aan de slag te gaan. Daar komt bij dat ze op deze manier hun huis helemaal kunnen afbouwen zoals zij dat willen. Maar er is ook een financiële reden. Een casco huis kost minder dan een huis dat helemaal is afgebouwd. Voor al het afbouwwerk dat je zelf doet, hoef je immers geen aannemer te betalen.

Rechter handen, goed plannen

Je moet wel twee rechter handen hebben, of goede hulp. Ook moet je goed kunnen plannen en regelen. En, niet onbelangrijk: je moet het overzicht over de financiën behouden. Je zult niet de eerste zijn die zich aan zo'n project vertilt.

Haken en ogen: wetgeving, garantie en financiering

Een vaak onderschat probleem van casco oplevering is dat het huis bij de sleuteloverdracht nog niet voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit en de Omgevingsvergunning. Daar zul je vanaf dat moment zelf voor moeten zorgen. Je mag er om die reden ook nog niet wonen. Dat mag pas als alle instanties, zoals Bouw- en Woningtoezicht, het huis hebben goedgekeurd. Bij afwijkingen van de Omgevingsvergunning moet je contact opnemen met je gemeente om te bepalen of je een gewijzigde vergunning moet aanvragen. Bij projectmatige nieuwbouw vervalt daarnaast de garantie op de onderdelen die jij zelf realiseert. Doe je de badkamer zelf en heb je later last van lekkages, dan kun je geen verhaal halen bij de aannemer van de ruwbouw. Meer informatie over garanties bij nieuwbouw vind je eveneens op www.bewustnieuwbouw.nl. Verder kunnen geldverstrekkers nadere eisen stellen aan het financieren van het afbouwwerk. Zij kunnen bijvoorbeeld eisen dat je van alle aangeschafte bouwmaterialen BTW-bonnen overlegt.

Sleutelkaar opleveren

Veruit de meeste nieuwbouwhuizen worden niet casco, maar gewoon ‘sleutelklaar’ opgeleverd. Dat betekent dat het huis geheel is afgewerkt, dus dat de binnenwanden zijn geplaatst, kabels, leidingen en installaties zijn aangelegd en het tegelwerk, timmerwerk en sanitair zijn uitgevoerd. Je hoeft dan in principe alleen nog de muren te sauzen, te behangen of van sierpleister te voorzien. Daarna kun je beginnen met de stoffering en de inrichting.

Goed doorvragen voorkomt teleurstellingen

Net als voor het begrip casco hanteren ontwikkelaars en bouwers ook voor het begrip sleutelklaar wel eens andere definities. Ook hier geldt: vraag goed door, zodat je weet waar je aan toe bent. Dat voorkomt teleurstellingen.