Sluit icoonTerug icoon

De bouw en de verkoop van woningen gaan door, maar wel anders

za 28 maart 2020 - Coronacrisis: maatregelen op de bouwplaats, bezichtigingen en afspraken online

Ontwikkelaars, bouwers, makelaars, financieel adviseurs en notarissen zetten alles op alles om nu, tijdens de coronacrisis, hun dienstverlening te kunnen blijven uitvoeren. De bouw van nieuwbouwwoningen gaat bijvoorbeeld door, al ontstaan hier en daar wel vertragingen. Dat blijkt uit een inventarisatie van het landelijke nieuwbouwplatform Bewust Nieuwbouw, gecombineerd met observaties van Nissewaard Woont. Alle partijen nemen maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Preventieve maatregelen op bouwplaatsen, veel zaken online of telefonisch

Bedrijven handelen zo veel mogelijk zaken online of telefonisch af, schrijft Bewust Nieuwbouw. Medewerkers werken zo veel mogelijk vanuit huis. En op de bouwplaatsen zijn preventieve maatregelen getroffen om het personeel zo veilig mogelijk te kunnen laten werken. Denk aan individueel vervoer in plaats van busjes, extra bouwketen zodat tijdens pauzes minder mensen in dezelfde ruimte aanwezig zijn en zij ook de vereiste afstand tot elkaar kunnen houden, en werken in meerdere ploegen. VORM Ontwikkeling, dat in Nissewaard onder meer nieuwbouwproject Het Eiland van Spijk realiseert, laat weten dat de bezetting op bouwplaatsen met meerdere uitvoerders en werkvoorbereiders zo minimaal mogelijk wordt gehouden. De bouw gaat dus door, maar met vertragingen en met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM. “De gezondheid van onze medewerkers op kantoor en op de bouwplaatsen staat bovenaan”, schrijft VORM op zijn website. Het bedrijf zegt er alles aan te doen om te kunnen blijven werken, maar kan in deze onzekere periode geen beloftes doen met betrekking tot de bouwplanning.

Geen kijkdagen of andere events, informatiecentra dicht

Kijkdagen op bouwplaatsen en andere events met veel mensen, zoals bouwstarts, zijn overal in Nederland afgelast, aldus Bewust Nieuwbouw. Modelwoningen zijn tot nader order dicht, net als informatiecentra, zoals Het Elementenhuis in Spijkenisse, waar informatie over onder meer De Haven Spijkenisse te verkrijgen is. En als er al ergens in Nederland projecten zijn met modelwoningen, dan mogen belangstellenden daar alleen op afspraak naartoe, en in hun eentje. Begeleiding is er niet of alleen op de door het RIVM vereiste anderhalve meter afstand.

Bezichtiging via Facebook of Instagram Live, gesprekken via videoverbinding

Ook makelaars in Nissewaard hebben maatregelen genomen, vaak ook heel creatieve. Zo zijn er woningbezichtigingen op afstand, via Facebook of Instagram Live. Maar ook adviesgesprekken zonder bij elkaar te zijn, via Skype of Whatsapp. 'Fysieke' afspraken blijven weliswaar mogelijk, maar wel met voorzorgsmaatregelen, zoals geen handen schudden en afstand houden. Ook 'echte' bezichtigingen blijven plaatsvinden, maar met maximaal een of twee personen. Een financiële partij als de Rabobank speelt eveneens in op de veranderde situatie. Op de website van de bank staan tal van vragen en antwoorden over de gevolgen van de coronacrisis. Bovendien is de bank behalve telefonisch ook via diverse sociale kanalen te bereiken. Videogesprekken waren bij de bank al langere tijd mogelijk. Een notariskantoor als Ouwerkerk Notariaat doet de gesprekken op kantoor alléén met de mensen die in de akten staan en niet met ook de tussenpersonen erbij. En heb je behoefte aan een gesprek over bijvoorbeeld je testament of je samenlevingsovereenkomst, dan kan dat ook via Skype of Facetime.