Sluit icoonTerug icoon

De Haven Spijkenisse: stoere nieuwbouw, intieme sfeer

wo 30 november 2016 - Architect Sjoerd Soeters presenteert plannen op superdrukke Woonmarkt Nissewaard

Stoere en gevarieerde nieuwbouw, in intieme buurten met een harmonieuze uitstraling. Zo is nieuwbouwproject De Haven Spijkenisse te omschrijven. Architect Sjoerd Soeters vertelde er alles over tijdens de drukbezochte Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 29 november in Theater de Stoep in Spijkenisse.

Soeters liet talrijke impressies zien en vertelde over de gemaakte keuzes. Een deel van de huizen komt aan nieuw uit te graven havenkommen, waar bootjes kunnen worden afgemeerd. Door de woonblokken niet langs lange, rechte lijnen te realiseren, maar geknikt ten opzichte van elkaar, ontstaan overal min of meer besloten ruimtes. "Daardoor opent zich na elke 50, 80 of 100 meter weer een nieuw perspectief", aldus Soeters. "Hetzelfde principe maakt oud-Hollandse stadscentra zo aantrekkelijk", legde de architect en supervisor uit.

Variatie en harmonie

De woningen in de blokken krijgen volop eigenheid en variatie, zonder dat het een chaos wordt. Waar de kleuren variëren, is er harmonie in de vorm. Waar de vormen variëren, is er harmonie in de kleur.

De eerste deelgebieden: SLUIS, FREGAT en VEERKADE

De eerste drie deelgebieden van De Haven Spijkenisse zijn SLUIS, FREGAT en VEERKADE. Deelgebied SLUIS krijgt Havenwoningen aan een van de nieuw uit te graven havenkommen. Op de koppen van de bouwblokken komen appartemententorentjes, met een schitterend uitzicht over het water. FREGAT, het eerste deelgebied dat in verkoop gaat, komt achter SLUIS, dus aan de zijde van nieuwbouwwijk Het Land. FREGAT wordt een kleinschalig buurtje met eengezinswoningen (rijwoningen en tweekappers). Deelgebied VEERKADE krijgt aan de waterkant een echte havenuitstraling.

Pleintjes aan de kade

Net als VEERKADE zullen ook andere, toekomstige deelgebieden aan die zijde van de haven de bedrijven aan de Groene Kruisweg aan het zicht onttrekken. Tussen de blokken in komen appartementengebouwen die wat terugspringen, waardoor aan de kade diverse pleintjes ontstaan. Een groter en hoger appartementencomplex zal op de kop van de haven verrijzen. De impressies van de eerste deelgebieden, zo verzekerde Soeters aan het einde van zijn betoog, zijn geen vage beloften. "Dit gaan de bouwers echt maken."

28 januari: start verkoop eerste deelgebied

Op zaterdag 28 januari gaat FREGAT, het eerste deelgebied, in verkoop. De prijzen beginnen bij 257.950 euro (v.o.n.). De start verkoop van SLUIS, het tweede deelgebied, is nog voor de zomervakantie gepland. Daarna zullen steeds nieuwe fases in verkoop gaan. De eerste paal gaat, als alles volgens plan verloopt, najaar 2017 de grond in.