Sluit icoonTerug icoon

Duizenden euro's minder hypotheek door je telefoonabonnement

do 24 augustus 2017 - Sinds 1 mei heeft een smartphone op afbetaling invloed op wat je kunt lenen voor je huis

Je denkt een huis te kunnen kopen omdat je precies voldoende hypotheek kunt krijgen. Tot je erachter komt dat je minder kunt lenen dan waarop je had gerekend. De reden? Het abonnement op je smartphone. Sinds 1 mei telt de smartphone op afbetaling mee bij het beoordelen van je kredietwaardigheid. Het verschil kan oplopen tot duizenden euro's. Informatieplatform Bewust Nieuwbouw legt uit hoe dit zit en met welke hypotheekverlagers je nog meer te maken kunt krijgen.

Domper op je financiële ruimte

Een domper op je financiële ruimte, zo noemt Bewust Nieubouw het smartphone abonnement. Met zo'n abonnement lijkt het alsof je het nieuwste model smartphone gratis krijgt, maar feitelijk ga je een lening aan. Die lening verlaagt je kredietwaardigheid en dus kun je minder lenen voor je huis. Deze aanscherping van de hypotheekregels is op 1 mei ingevoerd en geldt voor smartphones van meer dan 250 euro. Neem je een goedkoper model op afbetaling, dan is het abonnement niet van invloed op je maximale hypotheek.

Rekenvoorbeeld smartphone als hypotheekverlager

Bewust Nieuwbouw komt ook met een rekenvoorbeeld. Als je een jaarinkomen hebt van zo'n 35.000 euro en geen kredietlast, dan kun je maximaal iets meer dan 158.000 euro lenen voor de aankoop van een huis. Heb je ook nog een smartphone op afbetaling met een waarde van 800 euro en een maandelijkse kredietlast van 16 euro, dan is het waarschijnlijk dat je ongeveer 5.000 euro minder mag lenen. En dat bedrag kan net het verschil maken. De gevolgen kunnen nog groter zijn als ook andere gezinsleden een telefoon op afbetaling hebben.

Andere hypotheekverlagers

Naast de smartphone op afbetaling zijn er ook andere hypotheekverlagers, zoals private lease, een persoonlijke lening bij een bank, een credit card, een studieschuld of de alimentatie die je eventueel betaalt.

  • Dit artikel is (in bewerkte vorm) overgenomen van informatieplatform Bewust Nieuwbouw, waarop nog veel meer informatie over nieuwbouw te vinden is. Bijvoorbeeld over financiën, wetgeving, garanties en energiegebruik.