Sluit icoonTerug icoon

'Een eerlijke kans voor starters op een koopwoning. Wie wil dat niet?'

wo 13 juli 2022 - Woningcorporatie De Leeuw van Putten op koers met aan- en verkoop woningen

Woningcorporatie De Leeuw van Putten uit Spijkenisse ligt op koers met de aan- en verkoop van woningen om haar woningbezit overzichtelijker te maken. In de eerste zes maanden van dit jaar heeft de corporatie vijf woningen verkocht (of nog in verkoop) en vier woningen aangekocht (of is in vérgaande onderhandeling daarover). Bijzonder is dat De Leeuw van Putten de woningen voor de taxatieprijs verkoopt en in eerste instantie aan eigen sociale huurders aanbiedt. 

Woningbezit ‘overzichtelijker’ maken

Met het aan- en verkopen van woningen wil de corporatie haar woningbezit overzichtelijker maken. “Eén huurwoning van ons in een rij met verder alleen koophuizen van particulieren is niet efficiënt te beheren en te onderhouden”, aldus Linda de Groen, manager Wonen bij De Leeuw van Putten. “Wij willen af van dat ‘gespikkelde’ woningbezit en zo veel mogelijk complete rijen of gebouwen, met alleen woningen die van ons zijn. Dan kun je een heel blok of een heel gebouw in één keer aanpakken.”

Geen winstoogmerk, gunstig voor starters en jonge gezinnen

De Leeuw van Putten biedt de woningen die zij voor verkoop selecteert, voor de taxatieprijs aan en niet daarboven. De corporatie hoeft niet het onderste uit de kan, omdat zij geen winstoogmerk heeft. “Zo helpen we meteen starters, stellen en jonge gezinnen aan een eigen huis. Zij hebben in deze tijd van krapte op de woningmarkt en hoge prijzen weinig kansen”, aldus De Groen. Vincent Hoefakker en zijn vrouw (toen nog verloofde) Linda aarzelden begin dit jaar geen moment toen zij de kans kregen om een huurwoning van De Leeuw van Putten te kopen. "Een vaststaande taxatieprijs waaraan niets zou veranderen, om starters een eerlijke kans te geven op een koopwoning. Wie wil dat nou niet?", aldus Hoefakkers in het bewonersblad van de corporatie. Het stel is blij met de gezinswoning die ze in het centrum van Spijkenisse konden kopen. "Wij zijn blijkbaar de eersten die op deze manier een huis van De Leeuw van Putten hebben kunnen kopen. Een soort pilot, zeg maar. Nou, geloof me. Ik heb in mijn leven slechtere pilots meegemaakt." 

Voorrang voor eigen sociale huurders

De woningen gaan overigens niet zomaar in de vrije verkoop. “We bieden deze woningen eerst aan onze eigen sociale huurders aan”, aldus De Groen. “Huurders zoals Vincent en Linda. Als in die doelgroep geen koper te vinden is, komen sociale huurders van andere corporaties in Nissewaard in aanmerking. Daarna trekken we het breder en kunnen ook sociale huurders van buiten de gemeente kopen. Pas daarna gaat de woning in de vrije verkoop.”

Nog meer woningen te gaan in de komende jaren

De nieuwe eigenaren van de woningen die onlangs zijn verkocht, zijn allemaal voormalige sociale huurders van De Leeuw van Putten. "Een van de woningen die we hebben áángekocht, was van een ouder echtpaar", zegt De Groen. "We hebben die mensen een passend huurappartement geschikt voor senioren kunnen aanbieden. Zij blij, wij blij." Het is de bedoeling dat De Leeuw van Putten in de komende jaren in totaal 58 woningen verkoopt en 56 woningen aankoopt. Dit is inclusief de inmiddels verkochte en aangekochte woningen. 

 

Starters krijgen de sleutels en gelukwensen na aankoop van een woning.