di 8 november 2016 - Ouwerkerk Notariaat geeft op Woonmarkt uitleg over verruiming schenkingsvrijstelling
De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning wordt vanaf 1 januari 2017 weer verruimd tot maximaal 100.000 euro. Dat betekent dat je tot maximaal een ton belastingvrij mag ontvangen. De regeling is bedoeld om starters op de woningmarkt te helpen, maar ook doorstromers kunnen deze flinke duw in de rug goed gebruiken. De adviseurs van Ouwerkerk Notariaat weten er alles van en geven op de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 29 november, tekst en uitleg.
De schenkbelasting kent een aantal vrijstellingen. In de eerste plaats is er de jaarlijkse algemene vrijstelling van 2.122 euro (peiljaar 2016), waarbij het niet uitmaakt van wie de schenking komt. Daarnaast geldt een jaarlijkse algemene vrijstelling voor schenkingen van ouders aan kinderen van 5.304 euro. Als je tussen de 18 en 40 jaar bent, mag je eenmalig 25.449 euro belastingvrij ontvangen van je ouders. Dit bedrag kun je besteden zoals je wilt. Je ouders mogen dit bedrag verhogen tot 53.016 euro, op voorwaarde dat je tenminste 27.567 euro hiervan gebruikt voor de financiering van je eigen woning of een studie die tenminste 20.000 euro per jaar kost.
Vanaf 1 januari 2017 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning structureel verhoogd tot 100.000 euro. Bijzonder is daarnaast dat de vrijstelling niet alleen geldt voor schenkingen van ouders aan kinderen. Ook grootouders, ooms, tantes, een vriend en de buurman kunnen schenken binnen deze vrijstelling. Je moet als ontvanger wel aan een aantal voorwaarden voldoen:
Als je eerder een schenking hebt ontvangen en je wilt in 2017 profiteren van de verruimde vrijstelling, kan het overgangsrecht van toepassing zijn. Dit overgangsrecht is nogal ingewikkeld, maar de adviseurs van Ouwerkerk Notariaat helpen je graag op weg.
Ook voor andere financieel-juridische zaken kun je bij Ouwerkerk Notariaat terecht. Bijvoorbeeld voor vragen over de familiebank (waarbij je geld leent aan je kind voor de aankoop van een huis) en het levenstestament, waarbij je iemand een volmacht geeft om namens jou te handelen.
Ik wil informatie ontvangen over:
volg ons