Sluit icoonTerug icoon

Een samenlevingscontract biedt zekerheid als je een huis koopt

di 17 januari 2023 - Regel je zaken goed bij de notaris. Dat biedt zekerheid en kan je heel veel geld schelen

Ga je samen een huis kopen? Dan komt er veel op je af. Welk huis past bij jullie? Hoeveel mag je lenen? Kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw? En ga zo maar door. Maar er moeten ook zaken worden vastgelegd. Want wat ga je doen als je uit elkaar gaat? Of als een van de twee overlijdt? De specialisten van Ouwerkerk Notariaat kunnen je adviseren. Ga vrijblijvend met hen in gesprek tijdens de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 31 januari (tussen 19.30 en 21.30 uur) in Theater de Stoep in Spijkenisse.

  • Advies over samen een huis kopen en andere grote beslissingen in je leven is verkrijgbaar op  de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdagavond 31 januari (19.30-21.30 uur) in Theater de Stoep (Theaterplein 1) in Spijkenisse. Stand: Ouwerkerk Notariaat.
  • www.ouwerkerknotariaat.nl.

Samenlevingscontract opstellen

Het belangrijkste advies van de notaris aan stellen die niet getrouwd zijn en een huis willen kopen, is een samenlevingscontract op te stellen. Hierin kun je allerlei praktische zaken regelen. Je kunt laten vastleggen wie bijvoorbeeld de rekeningen betaalt, of van wie de dure televisie is. Maar een samenlevingscontract doet meer. Het zorgt ook voor financiële en juridische zekerheid als een van de twee overlijdt of als je uit elkaar gaat. 

Uit elkaar

Natuurlijk ga je ervan uit dat je nooit uit elkaar gaat, als je samen een huis koopt. Toch is het van belang hierover na te denken. Uit een Brits onderzoek blijkt namelijk dat ongehuwde samenwoners twee keer zo veel kans hebben uit elkaar te gaan dan gehuwde samenwoners. Zonder goede afspraken kun je elkaar met een groot financieel probleem opzadelen. Goede afspraken zijn vooral belangrijk als de een meer betaalt dan de ander. Als je als stel uit elkaar gaat, is het immers wel zo eerlijk dat je iets terugziet van wat je hebt ingebracht. Leg daarom goed vast wie wat betaalt, hoeveel spaargeld erin wordt gestoken en wat de eventuele overwaarde van het eventuele vorige huis is. De notaris kan hierbij adviseren en dit in het samenlevingscontract opnemen. 

Overlijden

Zonder goede afspraken ontstaan ook problemen als een van de twee overlijdt. In dat geval gaat zijn of haar aandeel in de gezamenlijke woning en inboedel naar zijn of haar familie. De kans is dan groot dat de overgebleven partner het huis niet meer kan betalen en moet verkopen. Een samenlevingscontract kan ook dit voorkomen. De notaris kan hier een verblijvingsbeding in opnemen. De overgebleven partner krijgt dan het aandeel van de overledene, en is voortaan de enige eigenaar van het huis en de inboedel. 

Geen erfbelasting

Als een verblijvingsbeding in de samenlevingsovereenkomst is opgenomen, hoeft de overgebleven partner meestal geen erfbelasting over de waarde van de woning en de inboedel te betalen. Met een samenlevingscontract heeft de overgebleven partner namelijk recht op een vrijstelling van 723.526 euro als de overleden partner spaargeld, banktegoeden en/of andere bezittingen aan hem of haar nalaat. Dit kan duizenden euro’s erfbelasting schelen. Op tijd naar de notaris zorgt dus niet alleen voor financiële en juridische zekerheid, maar scheelt ook nog eens heel veel geld.