zo 12 november 2023 - Adviseur Rabobank geeft uitleg over NHG, eigen geld, starterslening en meer
Henk Post staat als financieel adviseur Wonen bij Rabobank dagelijks in contact met klanten om hen zo goed mogelijk te begeleiden bij het kopen van een nieuwbouwwoning. In de aanloop naar de Woonmarkt Nissewaard, die op dinsdag 28 november in Theater de Stoep in Spijkenisse plaatsvindt en waar Rabobank met financieel advies aanwezig is, schrijft hij twee keer over zijn ervaringen en deelt hij tips & tricks. Deze keer duikt hij in de wereld van starters.
"Voor starters op de woningmarkt is het kopen van een (nieuwbouw)woning helemaal nieuw. Je eerste eigen huis kopen is ontzettend leuk, maar tegelijkertijd ook spannend. Er komt veel op je af en misschien weet je niet waar je allemaal rekening mee moet houden. Daar ga ik je bij helpen. In deze column neem ik je mee in de financiële voordelen die er zijn voor starters bij het kopen van een nieuwbouwwoning."
"Laten we beginnen bij de NHG, de Nationale Hypotheek Garantie. Dit is als het ware een garantiefonds waardoor je zeker bent van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Als je in een situatie komt waarin je je woning moet verkopen en je doet dat voor een bedrag dat lager lager is dan je hypotheek, dan geeft de NHG je de zekerheid dat je geen renteschuld zal hebben. Het resterende bedrag wordt dus kwijtgescholden. De huidige NHG-grens is 405.000 euro en die wordt jaarlijks aangepast aan de marktomstandigheden. Een groot voordeel voor nieuwbouw is dat de grens hoger ligt, namelijk op 429.300 euro. Dit komt doordat je bij nieuwbouw energiebesparende voorzieningen hebt, waardoor je maandlasten lager zijn. Bijkomend voordeel van NHG is dat je een lagere rente aangeboden krijgt. Dat kan soms best schelen ten opzichte van woningen zónder NHG. Dus stel: je koopt een huis van 400.000 euro en laat dit financieren voor 400.000 euro, dan is jouw rente dankzij NHG lager. Dat maakt het financieel extra aantrekkelijk."
"Vraag je je af of de inbreng van eigen geld belangrijk is als starter? Het is in bepaalde gevallen wel gunstig. Bij nieuwbouw heb je geen overdrachtsbelasting, dus die kosten vallen weg. Wel heb je notaris- en bankkosten. Ik zeg daarom altijd dat circa 8.000 euro aan eigen geld superhandig is, zodat je die kosten hiervan kan betalen. Daarnaast kan eigen geld interessant zijn voor meerwerkopties. Zeker als je als starter gebruik wilt maken van de NHG en dus niet boven deze grens wilt komen, is het slim om meerwerkopties niet op te nemen in je hypotheek, maar dit met eigen geld te realiseren."
"Daarnaast biedt de starterslening mogelijkheden. Dat is een extra financieel duwtje in de rug (met gunstige voorwaarden), waarmee je een woning die je anders net niet kunt betalen, toch kan financieren. Je vraagt de starterslening aan bij je gemeente. Ga naar de website van je gemeente voor de voorwaarden en om je aanvraag te doen."
"In sommige gevallen kunnen ouders helpen bij het financieren van jouw eerste woning. Dat kan door middel van een schenking of lening. Het belangrijkste voor de bank is dat de onderlinge afspraken staan genoteerd zodat hier duidelijkheid over is."
"Starters denken vaak dat ze fors minder hypotheek kunnen krijgen als gevolg van hun studielening, maar de ervaring is dat dit veel starters erg meevalt. En dat de correctie beduidend minder is dan verwacht. Mijn advies aan starters is dan ook: ga er niet per definitie vanuit dat je éérst je studielening moet aflossen als je een nieuwbouwwoning wilt kopen, maar ga met je adviseur kijken wat de mogelijkheden zijn."
"Mijn laatste tip: mocht je weten dat er binnen een termijn van zes maanden een cao-loonstijging aan zit te komen, of dat je in die periode sowieso meer gaat verdienen, dan mag je dit meenemen in je hypotheekaanvraag. Zeker voor starters die nog carrière willen maken, is het goed om te controleren of er een salarisstijging aan zit te komen. Want dan kunnen ze meer lenen."
Wil je meer weten over de mogelijkheden rondom een nieuwbouwhypotheek? Maak dan een afspraak voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Dit kan ook makkelijk online via een videogesprek. Of kom op dinsdagavond 28 november naar de Woonmarkt Nissewaard, in Theater de Stoep (Theaterplein 1) in Spijkenisse. Rabobank is daar aanwezig met een stand met adviseurs, met wie je vrijblijvend en oriënterend je financiële mogelijkheden kunt bespreken. De Woonmarkt is van 19:30 tot 21:30 uur.
Ik wil informatie ontvangen over:
volg ons