Sluit icoonTerug icoon

'Geen stress over de verkoop van je woning als je veilig begroot'

di 14 november 2023 - Ga tijdens de Woonmarkt in gesprek met makelaarskantoor 365 Wonen

Nieuwbouw is energiezuinig, comfortabel en onderhoudsarm, en er is veel maatwerk mogelijk. Allemaal bekende voordelen, maar er zijn ook nadelen. In de huidige markt is het soms niet zeker of de bouw van een project door kan gaan. En áls de bouw toch van start kan, moet je als koper vaak anderhalf jaar (of langer) wachten voordat je de sleutel krijgt. Wat doe je in de tussentijd met je huidige woning? Wanneer zet je die te koop? En met welke opbrengst hou je rekening bij de financiering van je nieuwe huis? Voor Stefan Böhne van makelaarskantoor 365 Wonen zijn het bekende vragen die veel van zijn klanten hebben. "Wij adviseren deze mensen altijd om veilig te begroten", zegt hij. "Simpel gezegd: ga uit van minder opbrengst en neem dat als basis voor de financieringsopzet. Dan heb je geen stress. Het kan alleen maar meevallen."

Met een gerust hart een huis kopen

"Stel", zegt Stefan, "iemand rekent erop dat zijn huis 400.000 euro zou kunnen opbrengen. Bijvoorbeeld omdat een vergelijkbaar huis in de straat onlangs ook voor ongeveer die prijs is verkocht. Dan is het in de huidige markt niet verstandig om bij de financieringsopzet voor de nieuwe woning van die vier ton uit te gaan. Laat een goede taxatie doen en ga voor de zekerheid een stukje daaronder zitten. Stel vervolgens op basis van dat lagere bedrag je financieringsplan op. Als je dan uitkomt, past een hogere opbrengst van je huis sowieso. En omdat je veilig begroot, zal de verkoopprijs zeer waarschijnlijk niet lager uitvallen. Dan kun je met een gerust hart dat andere huis kopen. En als dat huis op basis van die veilige begroting net niet haalbaar is? Tja, dan adviseren wij om nog even verder te kijken. In deze tijd moet je aan de veilige kant blijven en niet gokken. Dat kan veel onzekerheid en stress geven. Dat moet je voorkomen."

Veilig begroten verstandig bij nieuwbouw en bestaande bouw

Veilig begroten is altijd verstandig, of je volgende woning nu een nieuwbouwwoning is of een bestaand huis. Al zul je bij de aankoop van een bestaand huis ook rekening moet houden met de kosten om dat huis te verduurzamen. Anders is je energierekening gewoon veel hoger dan nodig. "Het verduurzamen van een aangekocht huis is de laatste tijd dan ook steeds meer een item geworden", aldus Stefan. "Voorheen waren de energieprestaties echt iets wat nieuwbouw van bestaande bouw onderscheidde. Dat lijkt minder geworden omdat je een bestaand huis prima kunt verduurzamen, zodat dat huis helemaal aansluit bij je wensen. Heel fijn voor mensen die niet een paar jaar in een kale nieuwbouwwijk willen wonen. Ook heb je dan minder te maken met vragen als 'wanneer is de oplevering?' en 'wanneer zet ik mijn huidige huis te koop?'. 

Bestaande nieuwbouw

En 'bestaande nieuwbouw' dan? Is dat niet een mooie oplossing? "Ja, dat is nieuwbouw van enkele jaren oud. In die woningen heb je alle voordelen van nieuwbouw, ook de lagere energierekening, en niet de wachttijd die bij 'echte' nieuwbouw hoort. Toch moet je ook dán veilig begroten. Dat is sowieso verstandig. Zeker in de huidige markt."

365 Wonen: ook hulp bij aankoop woning

Ook verstandig als je wil verhuizen: het inschakelen van een aankoopmakelaar. "Wij zijn er niet alleen voor de verkoop van je woning, maar helpen je ook bij de aankoop van een andere woning", aldus Stefan. "Met onze kennis en ervaring kunnen we je bijvoorbeeld inzicht geven in de echte waarde van de woning die jij op het oog hebt. Ook kunnen we de gevolgen schetsen als de oplevering vertraging oploopt. Verder kunnen we doorrekeningen maken, bijvoorbeeld van de voordelen van de NHG. Over zowel onze aankoopdiensten als over veilig begroten gaan we tijdens de Woonmarkt graag het gesprek aan."

  • Woonmarkt Nissewaard: dinsdag 28 november 2023.
  • Tijd: 19:30-21:30 uur.
  • Locatie: Theater de Stoep, Theaterplein 1, Spijkenisse.
  • Naar meer informatie over de Woonmarkt Nissewaard.
  • Naar de Woonmarkt? Voorkom dat je in de rij staat. Download of print hier je gratis ticket en loop meteen door.

Het team van 365 Wonen.