Sluit icoonTerug icoon

Gemeente helpt eigenaren woningen van erfpacht af

wo 16 november 2016 - Grond onder woningen in stadscentrum Spijkenisse ver onder de marktprijs aangeboden

De gemeente Nissewaard komt eigenaren van woningen die in het centrum van Spijkenisse op erfpachtgrond staan, tegemoet. Zij kunnen de grond onder hun woningen kopen voor een prijs die flink onder de marktwaarde ligt. Daarmee zijn ze helemaal van de erfpacht af. Dat geeft zekerheid over hun woonlasten en maakt de woningen beter verkoopbaar. Op de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 29 november, geven medewerkers van de gemeente tekst en uitleg.

Het gaat om woningen boven de Stadhuispassage en de winkelpassages ABC-complex en De Kopspijker, en om woningen aan de H. de Lintweg, de D.C. Meesstraat, de Sterrenburgstraat, de Nieuwstraat, de D. Losstraat, de Raadhuislaan en de Uitstraat. Over vijftien tot twintig jaar loopt de erfpachtperiode af. Wie de grond niet koopt, betaalt vanaf dan elk jaar een erfpachtbijdrage. Dat is niet leuk, vooral omdat pas tegen die tijd de hoogte van de bijdrage bekend is. Deze onzekerheid levert nog een ander probleem op: de woningen zijn moeilijk te verkopen omdat geldverstrekkers zeer terughoudend zijn met het verstrekken van hypotheken.

Rust en duidelijkheid

De gemeente komt nu dus met een oplossing. Zij heeft de grond onder de woningen laten taxeren en biedt deze nu te koop aan voor prijzen die flink onder de marktwaarde liggen. Als je als woningeigenaar op het aanbod ingaat, word je eigenaar van de grond en ben je af van de erfpacht. Dat geeft rust en duidelijkheid; je krijgt in de toekomst niet te maken met extra (onvoorziene) woonlasten en je woning wordt weer gemakkelijker te verkopen.

Tekst en uitleg op de Woonmarkt

De gemeente heeft de mensen om wie het gaat inmiddels per brief uitgenodigd om te praten over de mogelijkheden. Ook op de Woonmarkt Nissewaard kunnen zij hierover in gesprek. Daar zijn ook hypotheekadviseurs aanwezig om te adviseren over de financiering van de aankoop.

  • Medewerkers van de gemeente geven op de Woonmarkt Nissewaard tekst en uitleg over de oplossing voor de erfpachtproblemen. De Woonmarkt is op dinsdag 29 november (19:30-22:00 uur) in Theater de Stoep aan het Theaterplein 1 in Spijkenisse.