Groeiende belangstelling voor starterslening Nissewaard

wo 30 maart 2016 - Financieel steuntje in de rug waarmee je als starter toch een huis kunt kopen

De belangstelling voor de nieuwe starterslening van de gemeente Nissewaard groeit. De lening, waarme je als starter op de woningmarkt een huis kunt kopen dat je anders net niet had kunnen betalen, is sinds juli 2015 van kracht. Na een aarzelend begin waren er de laatste maanden steeds meer aanvragen. Op de Woonmarkt Nissewaard, op zaterdag 16 april, krijg je meer informatie over de starterslening.

De starterslening komt bovenop de hypotheek en is bedoeld voor starters tussen 18 en 40 jaar die in Nissewaard een huis willen kopen. Heel aantrekkelijk: de eerste drie jaar hoef je geen rente en aflossing te betalen. 

Starterslening voor koop bestaand huis

De nieuwe starterslening is bedoeld voor starters die een huis kopen van een particulier, en dus niet een nieuwbouwhuis van een ontwikkelaar. Een ander belangrijk kenmerk is dat de gemeente aan de verkoper een bijdrage vraagt. Per saldo houdt hij hierdoor iets minder over aan de verkoop van zijn huis, maar hij stimuleert zo wel een (snellere) verkoop ervan. De lening bedraagt maximaal 25.000 euro. De hoogte is afhankelijk van je inkomen (en dat van je partner), de prijs van het huis, en je vermogen. Je sluit de lening af via de SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, al komt het geld zelf van de gemeente. 

Andere lening voor koop nieuwbouwhuis

Heb je als starter voorkeur voor een nieuwbouwhuis? Ook dan kun je - als je aan de eisen voldoet - in Nissewaard gebruikmaken van een starterslening. Die mogelijkheid bestond al en bestaat nog steeds. Je sluit ook deze starterslening af via de SVn. Een belangrijke voorwaarde is dat de ontwikkelaar bereid moet zijn 26 procent van het leenbedrag aan de SVn te betalen, als afkoopsom. Er is geen maximaal leenbedrag.

Drie jaar geen rente en aflossing

Beide startersleningen kennen gunstige voorwaarden. Zo betaal je de eerste drie jaar geen rente en aflossing en ga je dit daarna pas betalen als je inkomen dat toelaat. Om dat te bepalen, volgt na de eerste drie jaar een toets. Deze toets wordt na zes, negen en vijftien jaar herhaald.

Interesse? Kijk op website gemeente

Op de website van de gemeente, www.nissewaard.nl/starterslening, staat alle informatie over de starterslening. Je kunt hier een eenvoudig toetsingsformulier invullen om te kijken of je voor dit financiële duwtje in de rug in aanmerking komt. Als dat het geval is, dan ontvang je van de gemeente een aanvraagset met een checklist. Je moet het aanvraagformulier invullen en opsturen naar de SVn.

  • Informatie over de startersleningen van Nissewaard is verkrijgbaar op de Woonmarkt Nissewaard, op zaterdag 16 april in Theater de Stoep (Theaterplein 1) in Spijkenisse (11:00-15:00 uur). Stand: gemeente Nissewaard.
  • www.nissewaard.nl/starterslening.