Sluit icoonTerug icoon

Hoe verduurzaam je je huis als het een monument is?

vr 8 juli 2022 - Neem eerst contact op met de gemeente over wat mag, daarna met een specialist

Kun je je huis ook verduurzamen als het een gemeentelijk of een rijksmonument is? Of als het in een beschermd dorps- of stadsgezicht staat? Jazeker, maar de maatregelen moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die komen er in het algemeen op neer dat de monumentale waarde niet mag worden aangetast. Op www.degroenemenukaart.nl, een initiatief van diverse overheden en belangenorganisaties op het gebied van erfgoed en verduurzaming, vind je circa zeventig maatregelen om jouw 'woonmonument' te verduurzamen. 

Verduurzamingsmaatregelen

Op www.degroenemenukaart.nl vind je per monumentaal 'pandtype' een menukaart met verduurzamingsmaatregelen. Het gaat om maatregelen voor het verduurzamen van een woonhuis, een boederij, een buitenplaats (landhuis), een arbeiderswoning, een villa en een jaren dertig woning. Behalve voor woningen met een monumentale status zijn er ook menukaarten voor molens, kerkgebouwen, forten, museumgebouwen en podia. De voorgestelde maatregelen lopen uiteen van 'quick wins' en ingrepen op het gebied van isolatie, ventilatie, energie en waterverbruik. 

Zonnepanelen op het dak van een ander

Voorbeelden van quick wins zijn het sluiten van gordijnen en het echt uitzetten van apparaten. Bij isolatiemaatregeln kun je denken aan dak-, vloer- en gevelisolatie. Of aan achterzetramen, waarbij het bestaande raam intact blijft en je kou (en geluid) heel goed buiten houdt. Bij maatregelen op het gebied van energie gaat het onder meer om de vraag waar je eventuele zonnepanelen plaatst. Niet elk monument leent zich daarvoor. De panelen moeten sowieso uit het zicht blijven en dan is het dus afwachten of de plekken die overblijven, wel voldoende op de zon georiënteerd zijn. Een alternatief is dan dat je - samen met anderen - panelen op een wel geschikt dak van een ander laat plaatsen. En als het om het terugdringen van je waterverbruik gaat, kun je denken aan eenvoudige apparaten als een douchetimer of een doorstroombegrenzer, maar ook aan meer complexe ingrepen zoals het doorspoelen van je wc met regenwater. 

Eerst contact opnemen met gemeente, dan met deskundige

Welke maatregelen bij jouw 'woonmonument' toegestaan zijn, is niet zomaar te zeggen. Daar komt maatwerk bij kijken. Neem daarom altijd eerst contact op met de gemeente. Bij de afdeling die zich met monumenten en erfgoed bezighoudt, kun je terecht met vragen over de randvoorwaarden en eventuele vergunningen. Ga met deze afdeling in gesprek nog vóór je een uitgewerkt plan maakt en zakelijke verplichtingen aangaat. Je moet immers eerst weten wat er mag, en hoe jij je kansen op een vergunning vergroot. Betrek daarna een specialist met kennis van monumentale panden en verduurzaming voor het vervolg. Daarvoor kun je contact opnemen met Duurzaam Bouwloket, het onafhankelijke energieadvies-loket van de gemeente. De adviseurs van Duurzaam Bouwloket helpen je op weg met gratis advies en informatie over de te nemen maatregelen. Daarnaast kunnen ze je in contact brengen met gespecialiseerde adviseurs en/of gecertificeerde bedrijven voor de uitvoering. 

 

De Ring in Abbenbroek, een voorbeeld van een beschermd dorpsgezicht in Nissewaard.