Sluit icoonTerug icoon

Meer woningen in stadscentrum Spijkenisse, ook voor starters

do 9 december 2021 - Grote nieuwbouwprojecten, transformatie van winkel- en kantoorruimte

Het stadscentrum van Spijkenisse ondergaat in de komende jaren een geleidelijke en ingrijpende verandering: er komen flink wat nieuwe woningen bij en het winkelgebied wordt compacter en daardoor aantrekkelijker. De exra woningen komen enerzijds door nieuwbouw, anderzijds door op diverse plekken leegstaande winkel- en kantoorpanden te verbouwen tot woningen, onder meer voor starters. Dit zal allemaal zorgen voor meer levendigheid in het stadscentrum en een betere uitstraling. Alles bij elkaar gaat het om zo'n 500 woningen. Tijd voor een tussenbalans.

Grote nieuwbouwprojecten: Het Posthuys en Kolkplein

Een deel van de transformatie komt tot stand via grote nieuwbouwprojecten. Appartementencomplex Het Posthuys, dat op de plek van het voormalige postkantoor aan de Marrewijklaan verrijst, is daar een voorbeeld van. In dit gebouw komen 71 appartementen, die inmiddels allemaal verkocht zijn. Een ander voorbeeld is Centrumpoort, waar appartementen zullen worden gebouwd. Centrumpoort bestaat uit Blok 45 en het Kolkplein. Blok 45 is het braakliggende stuk grond op de hoek van de Schenkelweg en de J.M. den Uyllaan. Het Kolkplein, waar onder meer de Action was gevestigd, ligt daar tegenover. Op de locatie Centrumpoort komen in totaal 222 appartementen, verdeeld over vijf gebouwen. De naam Centrumpoort is niet voor niets gekozen; dankzij de nieuwbouw wordt dit een prachtige, nieuwe entree tot het stadscentrum. Ontwikkelaar Stevast Baas & Groen wil in het voorjaar van 2022 beginnen met de bouwwerkzaamheden.

Woningen en horecaleerschool achter nostalgische gevels Voorstraat

Maar ook kleinschalige ontwikkelingen dragen bij aan de vernieuwing van het stadscentrum. Zoals de transformatie van het pand van kook- en cadeauwinkel Van Genderen aan de Voorstraat 20-22. Achter nieuwe, nostalgisch ogende gevels komen daar, zo is nu de bedoeling, 22 appartementen. Op de begane grond komt bovendien een horecaleerschool, die doorloopt in het naastgelegen pand Het Oudste Huys. De leerschool zal dan ook de begane grond van beide panden in gebruik nemen. In Het Oudste Huys zijn ook nog appartementen voorzien: zeventien in totaal.

Herontwikkeling voormalig Saturn-pand en winkelpanden Noordpassage

Elders in het stadscentrum, in het pand waar voorheen elektronica-gigant Saturn gevestigd was, zijn eveneens appartementen voorzien. Daar gaat het om 4 grotere appartementen en 40 studio's, die vooral bedoeld zijn voor starters. Behalve woningen komt in dit pand ook de sportschool die aan het Kolkplein was gevestigd. Nabij het voormalige Saturn-pand, aan de Noordpassage 1-18, zijn er plannen om de winkelruimtes om te vormen naar woningen. Het gaat hierbij om 22 woningen.

Studio's in gebouw Raadhuisstaete (Raadhuislaan)

Nóg een opvallende locatie waar woningen komen: in en boven op kantoorgebouw Raadhuisstaete, aan de Raadhuislaan. Dankzij het toevoegen van zes bouwlagen, die trapsgewijs op het huidige pand worden gerealiseerd, telt dit gebouw straks circa 78 woningen. Het gaat om een aantrekkelijke mix van appartementen met woonoppervlaktes van circa 45 tot ongeveer 90 vierkante meter, in de sociale en middeldure huur. Voor twee andere plekken wordt nog nagedacht over een transformatie van kantoor- en winkelruimtes naar woningen: De Diamant (midden in het winkelhart) en het Uitplein. De inschatting is dat het om respectievelijk 22 en 23 woningen (studio's en appartementen) gaat. Aan het Noordeinde komt bovendien nieuwbouw: zo'n 18 woningen. Wederom appartementen en studio's.

Inschrijven nog niet mogelijk

Inschrijven voor de woningen op de diverse locaties kan nog niet. En voor Het Posthuys kan het niet meer (uitverkocht). Als er meer bekend is over een of meer van deze ontwikkelingen, wordt dat via deze website (en de nieuwsbrief) bekendgemaakt. 
 

 

Afbeelding boven: impressie van gebouw Raadhuisstaete, met extra lagen boven op het bestaande gebouw. Afbeeldingen onder: impressie Voorstraat (Van Genderen-pand) en schetsontwerp Centrumpoort. Aan de afbeeldingen kunnen geen rechten worden ontleend.