Sluit icoonTerug icoon

‘Veel mensen kunnen wel degelijk verhuizen met een restschuld’

ma 28 september 2015 - Sander van Gils (Kompas): meefinancieren, schenken of spaargeld mogelijke oplossingen

Na jaren van kommer en kwel gaat het weer goed met de woningmarkt. Toch staat van ruim 1 miljoen huishoudens de woning nog altijd ‘onder water’. Dat betekent dat het huis minder waard is dan de hypotheek. Als deze mensen een ander huis willen kopen, zitten ze met een restschuld. Daarom verhuizen zij niet of nauwelijks. Terwijl voor veel van hen verhuizen wel degelijk kan, aldus Sander van Gils van Kompas Makelaars. 

Van Gils komt in zijn makelaarspraktijk heel vaak mensen tegen met een restschuld. “Zolang zij hun hypotheeklasten kunnen betalen, is er niets aan de hand”, zegt hij. “Maar als ze een ander huis willen kopen, durven ze dat vaak niet. Of ze denken dat het door die restschuld helemaal niet kán. Dat is dus een misverstand. Wij wijzen klanten er altijd op dat ze in veel gevallen wel degelijk kunnen verhuizen naar een ander koophuis als ze een restschuld hebben. Bijvoorbeeld door de restschuld mee te financieren in de nieuwe hypotheek, of door eigen spaargeld aan te spreken, of via een schenking. Vaak kiezen ze voor een combinatie.”

Meefinancieren en schenken

Een voorbeeld van een klant die niet wist dat er oplossingen waren voor een restschuld, is een man die met zijn partner in 2008 een huis in Spijkenisse kocht, op de top van de markt. Het stel ging na twee jaar uit elkaar en hij zette de hypotheek op zijn naam. “Het was een spaarhypotheek en er was dus wel iets afgelost, maar door de crisis was de woning fors minder waard geworden”, zegt Van Gils. “En dus stond het huis ‘onder water’. Toen de man met een nieuwe vriendin ging samenwonen en met haar een kind kreeg, wilden zij naar een ander huis. Maar de restschuld bij de verkoop van hun huidige woning zou 20.000 euro zijn. Dus zij dachten dat ze ‘vast’ zaten, dat verhuizen geen optie was. Wij hebben hen toen verteld dat er wel degelijk mogelijkheden zijn. Dat was nieuw voor hen. Uiteindelijk heeft hij de helft van die 20.000 euro in de nieuwe hypotheek meegefinancierd. Dat kon bij de bank waar hij ook zijn oude hypotheek had. De andere helft kwam van een belastingvrije schenking van zijn vader. Zo kon dit gezin toch verhuizen.” 

Andere geldverstrekker

Een andere klant had, alleen, een woning gekocht in de Spijkenisser wijk De Akkers. Hij ging daar later samenwonen en kreeg met zijn partner een kind. Het gezin wilde graag groter gaan wonen, en had een huis op het oog in Maaswijk. “Maar ja, de waarde van de woning was flink gedaald. Bij verkoop zou er een restschuld van ongeveer 25.000 euro overblijven. Hun huidige hypotheekverstrekker wilde niet meewerken. Wij hebben toen geïnformeerd bij de Rabobank. Daar bleek meefinancieren wél mogelijk, ondanks het feit dat de oude hypotheek bij een andere geldverstrekker was afgesloten. Vorige maand hebben ze hun huis verkocht en de nieuwe woning gekocht.” 

Samen meer lenen

Meefinancieren, een schenking of eigen geld. Het zijn allemaal mogelijkheden om, ondanks een restschuld, toch de stap naar een ander koophuis te zetten. Maar er is nóg een mogelijkheid, zegt Van Gils. “Als je in je eentje een woning hebt gekocht die nu onder water staat, en je bent inmiddels samen, dan kun je de stap naar een ander huis natuurlijk ook met je partner zetten. Tenminste, als je allebei een inkomen hebt. Je kunt dan sowieso meer lenen. Het meefinancieren van de restschuld is dan vaak een stuk gemakkelijker.” 

Naar een goedkoper huis

Nóg een oplossing voor mensen met een restschuld en verhuisambities: naar een goedkoper koophuis verhuizen. “Maar dat gebeurt niet vaak”, zegt Van Gils. “De meeste mensen met een restschuld zijn vrij jong, tussen de 25 en 35. Die krijgen kinderen en willen om die reden juist groter gaan wonen. Groter is duurder. Een goedkoper huis is vaak kleiner.”