Sluit icoonTerug icoon

Nieuwbouwhuis gekocht? Wanneer zet je dan je huidige woning te koop?

zo 4 juli 2021 - Met de stijgende huizenprijzen en de krapte op de markt lijkt wachten het verstandigst

"Wij hebben zojuist een nieuwbouwwoning gekocht. Wanneer moeten wij starten met de verkoop van onze eigen woning?" Makelaars krijgen die vraag maar al te vaak. Het ligt er natuurlijk aan wanneer de verwachte oplevering van de nieuwbouwwoning gaat plaatsvinden, maar stel dat dat nog minimaal een jaar duurt. Wat ga je dan doen? In deze tijd van nog steeds stijgende huizenprijzen en krapte op de woningmarkt, is voor de meeste mensen wachten de beste optie.

Ideale situatie: gelijk oversteken

Iedereen wil zo veel mogelijk zekerheid. Dus het liefste zou je je bestaande woning zo snel mogelijk willen verkopen. Maar dan? Tussentijds gaan huren? Huurwoningen liggen niet voor het oprapen. En al zou er iets te huur zijn, dan is de maandhuur vaak hoger dan je huidige hypotheeklast. Tijdelijk in een caravan of zomerhuis wonen is voor een korte periode best te doen, zeker in de zomer. Maar wat doe je als de winter aanbreekt en het echt koud wordt? "De ideale situatie is om vanuit je bestaande woning over te gaan naar de nieuw aangekochte woning", zegt Jaap Mudde van Mudde Makelaardij. "Gelijk oversteken dus. En eigenlijk sluit ons advies daar in deze tijd op aan. Er is nog een groot woningtekort, de prijzen stijgen nog steeds, de rente is laag en een huis kopen is altijd beter dan huren. Dus: wachten is de beste optie."

In tussentijd vinger aan de pols houden

Wachten met verkopen lijkt in deze tijd dus de beste oplossing. "Wij kunnen op voorhand een vrijblijvende waardebepaling doen van het huis, waarna we elke twee maanden contact hebben over de situatie op de woningmarkt", zegt Mudde. "Op die manier kunnen mensen rustig wachten met verkopen, terwijl wij de markt in de gaten houden. Zo bepalen we samen het moment waarop we het huis op de markt brengen. In de tussentijd kunnen wij alvast in ons zoekersbestand kijken of er niet toch kopers zijn die het prima vinden om te wachten tot de nieuwbouwwoning is opgeleverd."