Sluit icoonTerug icoon

Nuttige tips voor starters op woningmarkt op hurenoftochkopen.nl

wo 6 oktober 2021 - Kopen met starterslening, huren of langer thuis wonen. Zijn er nog andere mogelijkheden?

Een steeds beperkter aanbod en alsmaar stijgende prijzen: een huis kopen is voor starters niet gemakkelijk. Maar de huurprijzen stijgen ook en daar wordt alleen de huisbaas beter van. Dus wat moet je doen als starter op de woningmarkt? Kopen? Huren? Langer bij je ouders blijven wonen? Of zijn er andere opties? Op www.hurenoftochkopen.nl lees je er meer over. 

Alternatieven voor kopen, huren en thuisblijven

Als kopen, huren en thuis blijven wonen geen opties zijn, dan kun je ervoor kiezen met vrienden of vriendinnen te gaan samenwonen, aldus www.hurenoftochkopen.nl. Studenten doen dit natuurlijk al, maar je kunt natuurlijk ook na je studie met anderen een voordeur delen. Daarmee deel je ook de woonlasten en het is vaak nog heel gezellig ook. Een andere alternatieve woonvorm is een tiny house. Dat is een zeer compacte en duurzame (koop)woning die ook voor veel starters te betalen is. 

Verschillen in kosten tussen kopen en huren

Zijn alternatieve woonvormen niet haalbaar of wenselijk en wil je dus 'gewoon' kopen of huren, dan helpt www.hurenoftochkopen.nl je met inzicht in de kosten van beide varianten. De site zet netjes op een rijtje wat de verschillen in woonlasten zijn als je een appartement zou kopen of huren. Behalve de hypotheek- of huurlasten staan in het overzicht de geschatte kosten voor waterverbruik, energie, verzekeringen, internet en televisie en VvE-bijdrage of service. Ook jaarlijks terugkerende lasten, zoals de afvalstoffenheffing en de rioolheffing, zijn in het rekenvoorbeeld meegenomen. Bij de koopwoning staat ook een bedrag voor de onroerendezaakbelasting. Let op: de bedragen hebben als peildatum 1 januari 2020. Dus je moet er waarschijnlijk wel iets bij optellen. Gaat je voorkeur uit naar een koopwoning, dan kun je als starter in Nissewaard gebruikmaken van de starterslening:

Interviews en veelgestelde vragen

Interviews waarin starters over hun ervaringen vertellen en een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen completeert de informatie op www.hurenoftochkopen.nl. De website is een initiatief van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Interviews met starters vind je trouwens ook op een andere website voor starters: www.startenopdewoningmarkt. Deze site is een initiatief van de rijksoverheid, de NVM, de Vereniging Eigen Huis en woningcorporatiekoepel Aedes. Je vindt er voor zowel het kopen als het huren van een huis een stappenplan. Daarnaast lees je hoe je een wooncoöperatie opzet, waarbij je met een aantal anderen een woongebouw realiseert waarin je voor een aantrekkelijke prijs een woning huurt. Verder staat er informatie over de aflossingsvrije hypotheek (die onder bepaalde voorwaarden nog steeds bestaat) en nog veel meer.