Sluit icoonTerug icoon

Rabobank levert maatwerk als je een restschuld hebt

ma 28 september 2015 - Bank neemt onder voorwaarden restschulden op hypotheken bij andere geldverstrekkers over

Nog maar twee of drie jaar geleden reageerden mensen hoofdschuddend als je zei dat je een huis ging kopen. Nu de crisis voorbij is, is het vertrouwen terug. Een woning kopen is weer helemaal OK. Behalve als je bij de verkoop van je huidige huis een restschuld overhoudt. Dan moet je blijven zitten waar je zit. Toch? … “Nee hoor, dat hoeft niet”, zegt Sandy Riemers van Rabobank Voorne-Putten-Rozenburg. “Voor veel mensen met een restschuld hebben wij goede oplossingen. Een kwestie van maatwerk.” 

Dat maatwerk is mogelijk door hoe de bank naar het onderwerp kijkt. “Wij kijken niet alleen naar wat mensen met een restschuld verdienen, maar ook naar hun toekomstperspectieven”, aldus Riemers. “Hoe gunstiger die zijn, hoe meer wij bereid zullen zijn om mee te denken. Daarnaast kijken we ook naar de waarde van de woning die zij willen kopen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zij die hypotheek bij ons afsluiten.”

Kijken naar persoonlijk situatie

Er zijn banken die voor restschuldfinanciering een maximum percentage aanhouden van 115 procent van de aankoopprijs van het nieuwe huis. In dat percentage zit behalve de ‘gewone’ hypotheek ook een stuk financiering van de restschuld. De Rabobank doet dit niet. “Wij kijken dus naar iemands persoonlijke situatie. Afhankelijk daarvan kunnen we ervan afzien of kan het percentage lager of hoger liggen dan die 115.” 

Spaargeld en schenking

Ongeacht het percentage dat de bank hanteert, verwacht zij dat mensen ook eigen geld inbrengen. “De klant moet namelijk zo veel mogelijk zijn eigen middelen inzetten om de restschuld terug te betalen. Hierbij houden we wel rekening met een buffer voor alledag”, zegt Riemers. “Verder vragen we klanten altijd of familieleden misschien een schenking kunnen doen. Als zo’n schenking aan het terugdringen van de restschuld wordt besteed, kan het tot een bepaald bedrag belastingvrij.”

Rente hoger

Voor het financieren van de restschuld kan het zijn dat je een hogere rente betaalt dan voor je gewone hypotheek. “Dit jaar, 2015, mag je hypotheek 103 procent van de woningwaarde zijn. Voor het bedrag dat je daarboven voor je restschuld leent, rekenen wij een hogere rente. Daar moeten mensen rekening mee houden. Al zal dit met de historisch lage rentestand van nu niet zo’n probleem zijn.” 

Wat is een restschuld?

Een restschuld ontstaat als je je woning verkoopt voor een lager bedrag dan je hypotheek. Je hebt in 2010 bijvoorbeeld 150.000 euro geleend om een appartement te kopen. Door de crisis is de waarde daarvan naar 125.000 euro gedaald. Als je dit appartement voor dat bedrag verkoopt, heb je dus nog 25.000 euro schuld. Dat is je restschuld. Als je dan een ander huis wilt kopen, ga je weer een forse lening aan. Daar komt deze restschuld dus nog bij.