Sluit icoonTerug icoon

Starterslening blijft in trek. Ook dit jaar alweer tientallen verstrekt

za 9 juli 2022 - Wethouder: als geld opraakt, vragen we gemeenteraad om extra krediet

Er wordt de laatste tijd meer dan ooit gebruik gemaakt van de Starterslening in Nissewaard. Met deze extra lening kunnen jonge mensen die in Nissewaard hun eerste woning willen kopen, het gat overbruggen tussen hun maximale hypotheek en de prijs van de woning. De lening bedraagt maximaal 30.000 euro en de voorwaarden zijn gunstig.

Drie miljoen euro beschikbaar

Eind 2020 besloot de gemeenteraad voor de jaren 2021, 2022 en 2023 in totaal drie miljoen euro beschikbaar te stellen voor dit steuntje in de rug. Het doel was minimaal 100 jongeren te helpen. Nu, halverwege die periode van drie jaar, gaat het hard met het beschikbare geld. Vooral 2021 was een recordjaar. Er werden toen maar liefst 81 startersleningen verstrekt, voor gemiddeld 26.500 euro per lening. 

In Spijkenisse blijven wonen

Djurre Haitsma (26) is een van de jongeren die in 2021 een Starterslening kregen. "Ik ben opgegroeid in Spijkenisse en wilde er graag blijven wonen", zegt hij. "Ik was al enige tijd op zoek naar een huis, maar dit extra krediet maakte het voor mij mogelijk een eengezinswoning te kopen in Vogelenzang. Ik woon hier fijn en ben blij dat dit mede dankzij de gemeente mogelijk is gemaakt." 

Steuntje in de rug

Wethouder Jan Willem Mijnans is eveneens blij met de lening, en dan vooral met het succes ervan. "In deze krappe woningmarkt is het voor jongeren al lastig genoeg. Jongeren die binnen onze gemeente een huis willen kopen, zoals Djurre, proberen we op deze manier een steuntje in de rug te geven. Als de bodem van de pot in zicht is, zal het college aan de raad voorstellen om extra krediet beschikbaar te stellen, zodat we geen ‘nee’ hoeven te verkopen.” Door de stijgende rente en het beperkte aanbod loopt het dit jaar (2022) iets minder hard. Toch is in de eerste maanden van dit jaar al tientallen keren een Starterslening verstrekt. 

Woningkoper Djurre Halsema (links) is een van de jonge starters in Nissewaard die gebruik maakten van de Starterslening. Wethouder Jan Willem Mijnans feliciteert hem met de aankoop van zijn eengezinswoning in de wijk Vogelenzang.