wo 19 januari 2022 - Nu ook ondersteuning van gemeente mogelijk als je zelf je groene dak aanlegt
De gemeentelijke subsidieregeling voor groene daken in Nissewaard is wegens succes verlengd en ook dit jaar, in 2022, beschikbaar. Sinds mei 2021 zijn in Nissewaard al meer dan vijftig groene daken met deze subsidie aangelegd. Het gaat om ruim 1.000 vierkante meter. De regeling is niet alleen verlengd, maar ook uitgebreid. Gold in 2021 nog de eis dat het groene dak door een gespecialiseerd bedrijf moest worden aangelegd, dit jaar kun je ook voor subsidie in aanmerking komen als je het groene dak zelf aanlegt.
Kies je voor zelf aanleggen, dan is de subsidie wel lager: 15 euro per vierkante meter. Laat je het een professioneel bedrijf doen, dan is de subsidie 25 euro per vierkante meter. Het verschil zit 'm in het eenvoudige feit dat zelf doen minder kost. Als je het groene dak zelf gaat aanbrengen, kun je het uiteraard nog wel door een gespecialiseerd bedrijf laten leveren. Maar je kunt het ook zelf aanschaffen, bijvoorbeeld bij een webshop of bouwmarkt.
De subsidie is niet alleen bedoeld voor individuele eigenaren. Ook groepen eigenaren en verenigingen van eigenaren (VvE’s) die een groen dak willen, kunnen de subsidie bij de gemeente aanvragen. Een groen dak kan op alle platte daken worden aangebracht. Dus niet alleen van woningen en appartementencomplexen, maar ook van schuren, garages, overkappingen en dakkapellen.
Vergroening van daken zijn een uitstekende manier om woningen en gebouwen te verduurzamen. Een groen dak - waarbij op het bestaande dak cassettes of frames met bijvoorbeeld het plantje sedum (foto) worden aangebracht - werkt verkoelend tijdens hete dagen, isoleert goed tegen geluid, absorbeert regenwater, zorgt (dus) voor minder wateroverlast en beschermt je dak, waardoor dit twee tot drie keer langer meegaat. Het filtert ook fijnstof uit de lucht (waardoor de lucht schoner wordt). Nog een voordeel: het zorgt ervoor dat zonnepanelen (gemiddeld vijf procent) meer opleveren.
Je kunt de subsidie aanvragen via de website van de gemeente: www.nissewaard.nl/groendak. Kies je voor aanleg door een gespecialiseerd bedrijf, dan moet je bij je aanvraag de offerte van dat bedrijf laten zien. Kies je voor 'doe-het-zelf aanleg', dan moet je bij je aanvraag een gespecificeerde bon of factuur van de aangeschafte materialen doen. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet dit wel tot vier weken na aanschaf. Omdat een groen dak erg zwaar kan zijn, moet het platte dak sterk genoeg zijn om het groene dak te kunnen dragen. Als eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het controleren van de draagkracht van het dak.
Ik wil informatie ontvangen over:
volg ons