Sluit icoonTerug icoon

Succesvolle Starterslening Nissewaard blijft bestaan

do 25 augustus 2016 - Kleine verandering ‘onder de motorkap’ heeft nauwelijks gevolgen voor starters

Als starter op de woningmarkt kun je in Nissewaard gebruik blijven maken van de succesvolle Starterslening. Daarmee kun je tegen gunstige voorwaarden extra geld lenen, zodat je een huis kunt kopen dat je anders net niet had kunnen betalen. Toch verandert er iets. Vanwege landelijke regels moet je vanaf 1 januari 2017 meteen beginnen met aflossen om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen. Tot nu toe hoefde dit pas na drie jaar. De Combinatielening biedt echter uitkomst.

Die Combinatielening is speciaal aan het pakket toegevoegd, zodat je met dat geld de eerste drie jaar aflossing kunt betalen. Zo blijf je recht houden op hypotheekrenteaftrek. De verplichte aflossing vanaf dag 1 betreft dus een verandering ‘onder de motorkap’, waar je bijna geen gevolgen van ondervindt. Bijna, want de rente die je over de Combinatielening betaalt, is niet fiscaal aftrekbaar. Dit levert een heel klein financieel nadeel op. 

Financieel duwtje in de rug

Dat nadeel weegt niet op tegen het grote voordeel van de Starterslening, namelijk dat je – tegen gunstige voorwaarden - een huis kunt kopen dat je anders net niet had kunnen betalen. De lening is een aanvulling op je hypotheek, een financieel duwtje in de rug. Je kunt maximaal 20 procent van de koopsom met de Starterslening financieren. 

Aftrekbaar en veilig

De Starterslening is fiscaal aftrekbaar en valt onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een gedwongen verkoop van je huis neemt de NHG de restschuld van je over. Ook de Combinatielening wordt bij gedwongen verkoop overgenomen. Niet door de NHG, maar door het SVn, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, dat de Starterslening voor gemeenten uitvoert. 

Voor wie is de Starterslening?

Iedereen tot 40 jaar uit Nissewaard én daarbuiten kan bij de aankoop van zijn of haar eerste woning in Nissewaard de Starterslening aanvragen. De gemeenteraad heeft voor de Starterslening voor een periode van drie jaar 500.000 euro per jaar beschikbaar gesteld. Met de lage rente en het mooie aanbod van betaalbare woningen in Nissewaard is dit hét moment om de stap te zetten.

Snel aanvragen: oude regeling

Als je nog vóór 1 oktober (2016) een Starterslening bij de gemeente Nissewaard aanvraagt en de lening passeert vóór 31 december, val je nog onder de oude regeling. Je betaalt dan de eerste drie jaar geen aflossing en hoeft hiervoor dus ook geen Combinatielening af te sluiten. Startersleningen die na 1 oktober worden aangevraagd, vallen onder de aangepaste regeling.

Meer informatie

Wil je meer weten over de Starterslening van Nissewaard? Neem dan contact op met een van de lokale makelaars of met Martin Kostense van de gemeente: 0181-696876. De lening aanvragen doe je via de website van de gemeente.

  • www.nissewaard.nl (voor meer informatie over de Staterslening en om de lening aan te vragen).