Sluit icoonTerug icoon

Tips ván zelfbouwers vóór zelfbouwers: durf te vragen

wo 2 januari 2019 - Vraag dóór, leg alles vast, maak afspraken over de communicatie en blijf controleren

Deskundigen kunnen je op van alles wijzen als het om zelfbouw gaat. En het zijn allemaal adviezen die hout snijden. Maar tips van zelfbouwers zélf zijn minstens zo veel waard, zo leert een rondgang langs artikelen en blogs van ervaringsdeskundigen op internet. Een bloemlezing van de soms verrassende tips: 

  • Denk nóóit dat het raar is als je iets niet weet. Blijf doorvragen tot je een helder antwoord hebt. Het maakt daarbij niet uit of het om de geldverstrekker, de architect, de aannemer of de bouwbegeleider gaat. Ook als je met een bouwer in zee gaat met cataloguswoningen, moet je altijd doorvragen. 
  • Zorg ervoor dat je álle afspraken die je maakt op papier hebt (het liefst met handtekeningen eronder), of er minstens mailverkeer over hebt. Dat voorkomt misverstanden, teleurstellingen en gedoe achteraf. Via de Vereniging Eigen Huis zijn modelcontracten beschikbaar. Komt de aannemer met eigen contracten, laat die dan juridisch toetsen. Dat kan je achteraf veel geld schelen. Of hou toch vast aan een modelcontract. 
  • Orden je papierwerk goed. Dan kun je gemakelijk en snel iets terugvinden als je het nodig hebt.
  • Zorg ervoor dat je onder de juiste versie van de bouwtekening je handtekening zet. Weet dus waar je voor tekent. Neem geen genoegen met de toezegging dat iets wat ontbreekt nog wordt toegevoegd, noch met de belofte dat iets wat er niet goed op staat, nog wel wordt aangepast.
  • Ga niet zomaar in zee met de eerste de beste architect of aannemer. Bekijk woningen die zij eerder hebben gebouwd en praat, als dat mogelijk is, met hun opdrachtgevers over hoe zij de samenwerking met deze partijen hebben ervaren.
  • Communicatie is onvoorstelbaar belangrijk tijdens het bouwproces. Bij het aanvragen van de offerte krijg je al een indruk van hoe de aannemer communiceert. Een gesprek met de hoofduitvoer biedt mogelijk nog meer houvast. Maak hoe dan ook afspraken over hoe en hoe vaak je contact met elkaar hebt en hou de aannemer daar ook aan. 
  • Ga ervan uit dat als iets niet op de tekening staat, het niet wordt gebouwd.
  • Ga tijdens de bouw minstens elke week kijken, ook al ben je een leek en heb je daar een professional voor ingeschakeld. Zo hou je ook zelf in de gaten wat er gebeurt. Zie je iets wat volgens jou niet volgens de afspraken is, bespreek dat dan meteen.

Overzicht alle gemeentelijke zelfbouwkavels op deze site

In Nissewaard kun je op diverse plekken zelf je droomhuis (laten) bouwen. Om jouw als aspirant-zelfbouwer wegwijs te maken in het aanbod, biedt nissewaardwoont.nl sinds kort een compleet overzicht van de beschikbare (gemeentelijke) zelfbouwkavels. Op deze zelfbouwpagina's vind je niet alleen de beschikbare zelfbouwkavels, maar ook kaarten, afmetingen, prijzen en randvoorwaarden.