Je tuin of dak vergroenen? Vraag subsidie aan bij het waterschap!

zo 4 oktober 2020 - Groen in plaats van tegels in je tuin, sedum op je dak, regenton en andere maatregelen

Je dak vergroenen met sedumplantjes. De vele tegels uit je tuin vervangen door gras en planten. En een regenton aanschaffen om hemelwater op te vangen. Zomaar een paar manieren om je huis en tuin 'watervriendelijker' te maken. Waterschap Hollandse Delta wil je graag een handje helpen en heeft voor dit soort maatregelen een subsidie beschikbaar. Inmiddels hebben al meer dan 100 mensen een aanvraag gedaan. 

Minder wateroverlast bij stortbuiten

Het waterschap hecht veel waarde aan het watervriendelijk maken van huizen en tuinen. Want hoe meer mensen dit doen, hoe beter regenwater wordt vastgehouden en hoe minder de kans op wateroverlast bij stortbuien. Bijkomend voordeel: in droge periodes kunnen ze voor het sproeien van de tuin water uit de ton gebruiken, in plaats van kraanwater. Een sedum dak zorgt bovendien voor verkoeling tijdens warme dagen.

Veel subsidieaanvragen voor regenton en sedum dak

De meeste aanvragen tot nu toe waren bedoeld voor de aankoop van een regenton of de aanleg van een sedum dak. Maar er waren ook aanvragers die verder gingen. Zo vroeg iemand in Rotterdam subsidie aan voor de aanleg van een opvangsysteem voor hergebruik van regenwater. Een andere aanvrager, uit ’s Gravendeel, wil de subsidie gebruiken voor het plaatsen van twee infiltratiekratten van 1.200 liter. Dat zijn kunststof boxen voor het bergen en infiltreren van regenwater. Heemraad Johan van Driel is zeer tevreden over de aanvragen. “Samen werken we aan een klimaatvriendelijkere omgeving", zegt hij. "Je tuin of huis aanpassen zodat water opgevangen wordt, is belangrijk en draagt daar zeker aan bij."

Aanvragen subsidie kan tot 1 november

Woon je in het beheergebied van waterschap Hollandse Delta, dan kun je nog tot 1 november (2020) susbidie aanvragen voor watervriendelijke maatregelen aan je huis of tuin. Ga hiervoor naar de website van het waterschap: https://www.wshd.nl/subsidieregeling-waterinitiatieven. Daar lees je ook alles over de voorwaarden.