Sluit icoonTerug icoon

Tweede Kamer wil uitstel van nieuw en veel duurder energielabel

wo 30 september 2020 - Kosten voor aanvragen energielabel stijgen van enkele tientjes tot gemiddeld 190 euro

De Tweede Kamer wil dat de invoering van een nieuw en veel duurder energielabel voor woningen wordt uitgesteld. Een meerderheid maakt zich zorgen over de hoge kosten van het nieuwe label en wil bovendien dat de aanvrager daar meer voor terugkrijgt, bijvoorbeeld advies over het verduurzamen van zijn huis. Dat zit nu nog onvoldoende in de plannen, aldus critici. Als de invoering toch doorgaat, kost het aanvragen vanaf 1 januari naar verwachting gemiddeld 190 euro. Nu is dat nog enkele tientjes. 

Kostenstijging aanvragen energielabel door bezoek expert

Deze enorme kostenstijging komt vooral doordat voor het aanvragen van het nieuwe label een energiedeskundige moet langskomen om je huis in te meten. Nu is dat niet nodig en gebeurt het aanvragen en toekennen van het label online, dus 'op afstand'. Voordat de Tweede Kamer in een motie tot het uitstel opriep, adviseerde de Vereniging Eigen Huis (VEH) mensen met verhuisplannen haast te maken met de aanvraag. Regel het nog dit jaar, zo luidde de oproep van de VEH op haar website. 

Energielabel verplicht bij verkoop woning

Als je je huis verkoopt, moet je sinds 2015 een geldig energielabel kunnen overleggen. Heb je op dat moment geen energielabel, dan riskeer je een boete van 170 euro. Het label is bedoeld om de koper bewust te maken van de energieprestaties van de woning. Ook moet het hem of haar helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Maar het nieuwe label zorgt volgens de VEH alleen maar voor extra kosten. Het biedt geen perspectief voor het verduurzamen van het huis. De VEH wil dat minister Kajsa Ollongren werk maakt van de motie door het label betaalbaar te houden en ervoor te zorgen dat het huiseigenaren helpt bij het verduurzamen van hun woning.

Online aanvragen

Het aanvragen van het (huidige) energielabel kan via www.energielabel.nl/woningen. Je hebt je DigiD nodig om in te loggen. Ook moet je (digitale) documenten bij de hand hebben om aan te kunnen tonen dat bepaalde energiebesparende maatregelen zijn uitgevoerd. De labels variëren van klasse A (zeer zuinig) tot klasse G (zeer onzuinig).