Sluit icoonTerug icoon

Verhuizen naar seniorencomplex woningcorporatie. Zo werkt dat

vr 15 september 2023 - Kom ik in aanmerking? Wat ga ik betalen? Waar schrijf ik me in?

U woont in een eengezinswoning en wordt al wat ouder. Dan denkt misschien wel eens na over een woning die beter bij uw levensfase past. Een woning die gelijkvloers is, met winkels en voorzieningen in de buurt. En zonder tuin die u moet bijhouden. Een woning, kortom, in een seniorencomplex. Zulke complexen heb je in allerlei soorten: met koopappartementen, met vrije sector huurappartementen en met sociale huurappartementen van een woningcorporatie. Vooral over die laatste categorie hebben mensen vaak vragen. Zoals: wat moet ik doen om ervoor in aanmerking te komen? Wat wordt mijn maandelijkse huur? En krijg ik in zo'n appartement nog wel huurtoeslag? Antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen over verhuizen naar een seniorencomplex van een woningcorporatie leest u hieronder.

Moet ik ingeschreven staan als woningzoekende als ik (op termijn) wil verhuizen?

Ja, als u wilt verhuizen naar een sociale huurwoning, moet u ingeschreven staan bij Woonnet Rijnmond. Daarop vindt u de beschikbare huurwoningen van de woningcorporaties in de regio Rotterdam-Rijnmond, dus ook die in Nissewaard. U bouwt met uw inschrijving inschrijfduur op. Vaak worden woningen verhuurd aan de woningzoekende met de langste inschrijfduur. Dus hoe langer u ingeschreven staat, hoe sneller u kans maakt op een woning. U kunt zich aanmelden op www.woonnetrijnmond.nl. De kosten zijn 10 euro per jaar.

Hoe lang is de wachttijd?

De wachttijd is per wooncomplex verschillend. Sommige wooncomplexen zijn erg populair, waardoor de wachttijd kan oplopen. Maar soms kunt u ook verrassend snel aan de beurt zijn.

Ga ik een hogere huur betalen voor een kleinere woning?

Dat hangt af van de situatie. Maar als u in aanmerking komt voor huurtoeslag, krijgt u bij een hogere huurprijs vaak ook meer huurtoeslag. Is uw nieuwe woning kleiner dan uw huidige woning (en dat is meestal het geval), dan is de kans groot dat uw energielasten lager zijn. Mocht u meer huur gaan betalen, dan kunnen uw totale woonlasten toch meevallen omdat u minder kwijt bent aan energie.

Ik ga over een paar jaar met pensioen en weet nog niet wat mijn inkomen wordt. In welke huurklasse moet ik dan een woning zoeken?

Als u nu zou willen verhuizen, komt u in aanmerking voor de huurklasse die past bij uw huidige inkomen. Als u twijfelt of u die huurprijs na uw pensionering nog kunt betalen, dan is het wellicht beter te verhuizen nadat u met pensioen bent gegaan. Dan heeft u meer duidelijkheid over uw inkomsten en komt u wellicht in aanmerking voor woningen in een lagere huurklasse. In verband met de inschrijfduur is het wel verstandig om u nu alvast in te schrijven als woningzoekende op woonnetrijnmond.nl, dus met uw huidige inkomen.

Mijn zoon van 26 jaar woont nog bij mij thuis. Hij is ook op zoek naar een eigen woning. Kom ik in aanmerking voor een seniorenwoning als hij nog bij mij woont?

Nee, u zult moeten wachten totdat hij op zichzelf woont. In seniorencomplexen worden woningen aangeboden voor huurders met een leeftijd vanaf 55 jaar, zonder inwonende kinderen. Op woningen die worden aangeboden zonder een minimumleeftijd, kunt u uiteraard wel reageren als u nog een inwonend kind heeft.

Moet ik mijn huidige huurwoning volledig in de oorspronkelijke staat terugbrengen?

Als u gaat verhuizen, moet u uw huidige huurwoning in goede staat opleveren. Als u een ingrijpende verbouwing heeft gedaan zonder dat u daar toestemming voor heeft gevraagd, dan is het aan de beoordeling van de opzichter of de aanpassingen kunnen blijven zitten. Heeft u bijvoorbeeld een dakkapel laten plaatsen en is dat technisch goed uitgevoerd, dan hoeft u deze meestal niet te verwijderen. Maar heeft u in een eengezinswoning de wand tussen twee slaapkamers weggehaald, dan moet u waarschijnlijk weer een wand terugplaatsen.