Heel Holland Wipt ... tegels. Ook Nissewaard doet volop mee

do 8 april 2021 - Vervang tegels door groen en maak je buurt, wijk en gemeente groener en gezonder

De landelijke teller staat inmiddels op rond de 40.000, en dat zullen er in de komende maanden nog veel meer worden. Want Heel Holland Wipt ... tegels. Tot 30 september kan iedereen meedoen aan het NK Tegelwippen, waarbij tuin- en terrastegels worden vervangen door groen. Zo maak je je woonomgeving, buurt, wijk en gemeente tegel voor tegel een stuk groener. Dat is niet alleen gezond, maar draagt ook bij aan het verminderen van de overlast door de klimaatverandering. Groen houdt overtollig regenwater immers langer vast en zorgt op hete dagen voor extra verkoeling. De gemeente en de woningcorporaties in Nissewaard doen mee, maar daar hoeft het niet bij te blijven. Je kunt ook als inwoner, vereniging, school of bedrijf tegels wippen.

Iedereen kan meedoen

Of je nu als individu, vereniging, school of bedrijf meedoet, je kunt tot 30 september jouw gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Jouw tegels worden automatisch opgeteld bij het aantal van Nissewaard, maar tellen ook mee voor de Nationale Tegelteller. Het NK is onderdeel van de campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt, wint de Gouden Tegel. Omdat de ene gemeente veel meer inwoners heeft dan de andere, wordt een 'relatieve telling' gehanteerd. De gemeente met het meeste aantal tegels per inwoner wint.

Minister Cora van Nieuwenhuizen en tuinspecialist Lodewijk Hoekstra geven het startsein voor het NK Tegelwippen:

Wip je eigen tegels, 30 bij 30 centimeter

Als je meedoet, zorg er dan wel voor dat de tegels die je wipt, van jezelf of van jouw vereniging, school of bedrijf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein 'onttegelen'. Gewipte tegels moeten 30 bij 30 centimeter groot zijn. Gewipte stenen die kleiner of groter zijn, moeten naar dit formaat worden omgerekend. 

Still uit de video van de start van het NK Tegelwippen, met minister Cora van Nieuwenhuizen en tv-tuinspecialist Lodewijk Hoekstra.