wo 18 januari 2023 - Makelaars van Ooms Makelaars adviseren je om de beste keuzes te maken
Het blijft een lastige afweging als je wilt verhuizen: verkoop je eerst je eigen woning en ga je dan pas serieus op zoek naar een nieuw huis? Of pak je je kans als dat droomhuis opeens voorbijkomt, terwijl je je huidige woning nog niet hebt verkocht? En wat zijn dan je opties? De makelaars van Ooms Makelaars nemen je bij al dit soort vragen bij de hand. Je kunt met ze in gesprek op de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 31 januari tussen 19.30 en 21.30 uur in Theater de Stoep in Spijkenisse.
De keuze van het moment waarop je je woning verkoopt, hangt af van veel factoren, zegt Chantal Poot van Ooms Makelaars. "Er is niet zoiets als één beste verkoopmoment. Wat meespeelt, is uiteraard de huidige woningmarkt. Die is nog steeds positief, maar we zien wel veranderingen. Woningen worden in veel gebieden nog altijd snel verkocht, want de woningnood is nog altijd hoog. Zeker in onze regio. De vraag is ook wat voor woning je hebt. Is de woning instapklaar, of moet er een hoop verbouwd worden? Heb je een starterswoning of een villa? Dat kunnen factoren zijn die de woning beter verkoopbaar maken of juist niet."
Nu er een afkoeling gaande is op de woningmarkt en huizen langer te koop staan dan een jaar geleden, kiezen steeds meer mensen ervoor hun woning eerst te verkopen. "Door je huidige woning eerst te verkopen, weet je precies waar je aan toe bent voordat je zelf een woning koopt", aldus Chantal. "Je budget is dan helemaal duidelijk. Je kunt de eventuele overwaarde van je huidige woning gebruiken voor de koop van de nieuwe woning én je voorkomt zo dubbele woonlasten. Verkoop je je woning heel snel? Dan kan het gebeuren dat de nieuwe eigenaren er op korte termijn al in willen. In dat geval moet je op zoek naar tijdelijke woonruimte. Je kunt dit grotendeels voorkomen door een ruime oplevertermijn op te nemen in de voorwaarden van de verkoop."
Als je ervan overtuigd bent dat je jouw huidige woning snel verkoopt en je krijgt opeens de kans je droomhuis te kopen, dan kun je ervoor kiezen om eerst te kopen, dus voordat je je huidige woning verkoopt. Zeker als je een financiële buffer hebt die je helpt om eventuele dubbele woonlasten op te vangen, is dit een optie. "Toch wil je dat zo'n periode met dubbele woonlasten niet te lang duurt", zegt Chantal. "Dat voorkomt stress. Overigens, bij nieuwbouw vindt de koop ook meestal veel eerder plaats dan de verkoop."
Een andere oplossing voor dubbele woonlasten is de overbruggingshypotheek. Dat is een tijdelijke lening waarmee je de periode tussen de koop van je nieuwe woning en de verkoop van je oude huis overbrugt. Je moet dan wel overwaarde hebben. Hoeveel overwaarde je exact hebt, weet je natuurlijk nog niet, want je hebt het huis nog niet verkocht. Maar je kunt daar wel een inschatting van maken. Die ingeschatte overwaarde stop je in de overbruggingshypotheek. Zodra je je huis verkoopt, los je de lening af met de werkelijke overwaarde. Zo voorkom je dubbele woonlasten. "Let wel op: neem nooit 100 procent mee van de ingeschatte overwaarde, maar reken altijd met een stuk minder. Dat is wel zo veilig in een markt waarin de prijzen onder druk staan en zelfs dalen."
Ik wil informatie ontvangen over:
volg ons