do 1 november 2018 - Zelf je huis bouwen is niet makkelijk, dus doe je het met echte professionals
Zelfbouw is eigenlijk een misleidende term. Het suggereert dat je alles wat nodig is om jouw droomhuis te bouwen, zelf doet. Dat is maar voor zeer weinigen weggelegd. Veel wordt, onder leiding van jou, door anderen gedaan. En als het goed is zijn dat allemaal professionals. Want een huis bouwen is een ingewikkeld proces, waarbij veel fout kan gaan. Maar welke professionals schakel je in en wat kunnen zij voor je doen?
Om een huis te kunnen bouwen, heb je een bouwvergunning nodig (omgevingsvergunning). Maar je zult ook andere zaken moeten regelen en uitzoeken. Zo moet je weten welke eisen de gemeente aan je huis stelt en die eisen ook kunnen vertalen naar jouw woonwensen. Daarnaast is het verstandig om op de hoogte te zijn van toekomstige plannen in de directe omgeving. Blijft dat schitterende uitzicht de komende jaren zo? Is er niet een nieuwe weg gepland vlak langs de wijk? En zo ja, hoe erg of hoe prettig is dat? En dat bedrijfsterrein, even verderop? Gaat dat nog uitbreiden jouw kant op? Natuurlijk kun je dit soort dingen allemaal zelf regelen en uitzoeken, maar je kunt dit ook door je architect laten doen. Of door je bouwbegeleider. Op internet zijn talrijke deskundige bouwbegeleiders te vinden die je graag willen helpen. Maar misschien ken je wel iemand in je omgeving die met een bouwbegeleider heeft gewerkt en daar goede ervaringen mee heeft.
Een huis bouwen kost geld. Zo heb je de kosten voor de kavel, het ontwerp en de bouw. Maar er zijn ook kosten die je als leek snel over het hoofd ziet. Zoals de kosten voor het heiwerk, of voor de aanleg van gas, water en elektriciteit vanaf de openbare weg. Je architect of je bouwbegeleider kan alle kosten voor je op een rijtje zetten. Hij of zij kan je ook helpen bij het bewaken van het budget en bij het opvragen en beoordelen van offertes van betrokken partijen.
Voor je zelfbouwhuis zul je (zeer waarschijnlijk) een hypotheek nodig hebben. Die kun je aanvragen bij een bank of andere geldverstrekker. Let er wel op dat de aanvraagprocedure bij zelfbouw langer duurt dan bij een 'gewoon' huis. Een deel van de kosten moet je echter van je spaargeld betalen, zoals de leges voor de bouwvergunning en de kosten voor het ontwerp. Die kosten moet je al betalen voordat de bouw begint. Dat geld moet je dus al hebben liggen. Je hypotheekadviseur weet wat je nodig hebt op welk moment, en wanneer je je hypotheek moet aanvragen. Ook je architect of je bouwbegeleider kan je hierover adviseren.
Als je een huis 'uit het boekje' laat bouwen, heb je geen ontwerp nodig. Maar wil je echt een unieke woning, dan heb je een ontwerp nodig. Daarvoor kun je een bouwtekenaar inschakelen, maar natuurlijk ook een architect. Zij ontwerpen je huis volgens jouw wensen, waarbij ze rekening houden met de eisen die de gemeente stelt. Ook adviseren ze je over details, zoals naar welke kant de binnendeuren draaien en waar lichtknopjes en stopcontacten het handigst zijn. Controleer wel of je bouwtekenaar of architect een beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft.
Een enkeling bouwt zijn huis echt zelf, maar de meeste zelfbouwers huren hiervoor een aannemer in. Die hoef je overigens niet alles te laten doen. Als je handig bent, kun je kosten besparen door sommige werkzaamheden zelf te doen. Hoe dan ook, ga in zee met een aannemer die een afbouw- en herstelverzekering heeft. Een afbouwgarantie (afbouwwaarborg) verzekert jou ervan dat je huis wordt afgebouwd, ook als de aannemer tijdens de bouw failliet gaat. Een herstelgarantie (herstelwaarborg) verzekert jou ervan dat de garantie op je huis wordt gewaarborgd, als de aannemer na de oplevering failliet gaat. Leg alle afspraken die je met de aannemer maakt goed vast. Als hij iets uitvoert wat niet volgens afspraak is, kun je hem daarop aanspreken. Controleer dus ook regelmatig de vorderingen van de bouw. Ook de begeleiding van de aannemer en de controles tijdens de bouw kun je door je architect of bouwbegeleider laten doen, al zul jij zelf de beslissingen moeten nemen.
Als het huis is opgeleverd, loop je alles nog eens goed na. Heeft de aannemer alles uitgevoerd volgens plan? Zijn er slordigheden in de afwerking? En zie je hier en daar een beschadiging? Deze opleverpunten komen in een opleveringsrapport te staan. Meestal aanvaard je het huis, met uitzondering van deze opleverpunten. Die moet de aannemer dus nog oplossen. Neem bij deze laatste inspectie ook je architect of bouwbegeleider mee, of een andere deskundige. Zij merken ongetwijfeld dingen op die jij over het hoofd ziet. Bovendien: twee of drie zien altijd meer dan jij alleen.
De informatie uit dit artikel is grotendeels ontleend aan een blog over zelfbouw van Olivier Tardieu (van online hypotheekverstrekker eyeOpen) en aan een artikel op Bewust Nieuwbouw.
Ik wil informatie ontvangen over:
volg ons