Sluit icoonTerug icoon

Zelfbouw: doe je het samen met een architect of uit het boekje?

zo 3 november 2019 - Op verschillende mooie plekken in Nissewaard heeft de gemeente zelfbouwkavels beschikbaar

Zelf je huis bouwen, zodat je woning helemaal voldoet aan jouw woonwensen. Het kan in Nissewaard op verschillende mooie plekken. En het mooie is: stikstof vormt geen belemmering om aan de slag te gaan, zo blijkt uit berekeningen. Het actuele aanbod van gemeentelijke zelfbouwkavels staat op de kavelpagina's op deze site. Maar hoe pak je het aan? Zelfbouw kan grofweg op twee manieren. Met een architect en aannemer, of via een bouwer die een woning uit een catalogus realiseert. De tweede optie is vaak goedkoper. Bij beide varianten is het verstandig een ervaren zelfbouwer met je mee te laten denken. Op de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdagavond 12 november in Theater de Stoep in Spijkenisse (19.30-21.30 uur), kun je over zelfbouw in Nissewaard in gesprek.

Zelfbouw met een architect: een uniek huis

Kies je voor samenwerking met een architect (en aannemer), dan krijg je een uniek huis, dat helemaal aan jouw wensen voldoet. De architect is behalve ontwerper ook adviseur, onder meer op het gebied van regelgeving, duurzaamheid en vernieuwende woonconcepten. Jij leidt het ontwerp- en bouwproces, al kun je ook veel door de architect laten doen. Hij of zij brengt je bijvoorbeeld in contact met aannemers die je een prijsaanbieding doen. Al kun je uiteraard ook zelf een aannemer benaderen.

Zelfbouw 'uit het boekje': meer gemak

Kies je voor een bouwer die een woning uit een catalogus (‘uit het boekje’) realiseert, dan kies je voor meer gemak. Zo’n catalogus-woning kan een goede keuze zijn als je te weinig tijd, kennis en ervaring hebt om het ontwerp- en bouwproces zelf te leiden. Er zijn talrijke min of meer kant-en-klare woningen, die aanbieders volgens jouw wensen kunnen afbouwen. Zij begeleiden het proces en nemen je veel zorgen uit handen.

Alles zelf doen

Er is uiteraard ook een derde manier: alles zelf doen. Maar dat is alleen weggelegd voor wie echt alles kan: ontwerpen, regelen en bouwen.

Begeleiding Esthetische Commissie

Op een van de drie zelfbouwlocaties in Nissewaard - Heer & Meester in Hekelingen - krijg je als kavelkoper begeleiding van de Esthetische Commissie. De deskundigen in deze commissie staan je gedurende het hele zelfbouwproces bij met advies. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan als je een omgevingsvergunning aanvraagt. Ook is een fiat van de Welstandscommissie een formaliteit als de Esthetische Commissie akkoord is.

  • Informatie over zelfbouw en over het actuele aanbod gemeentelijke zelfbouwkavels in Nissewaard is ook verkrijgbaar op de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdagavond 12 november (19.30-21.30 uur) in Theater de Stoep (Theaterplein 1) in Spijkenisse. Stand: Gemeente Nissewaard.
  • www.nissewaardwoont.nl/aanbod/zelfbouwkavels.
  • Alle informatie over de Woonmarkt Nissewaard lees je op de woonmarktpagina op deze site.