Sluit icoonTerug icoon

Zonnepanelen: 2 tot 3 procent extra rendement na schoonmaakbeurt

do 3 juni 2021 - Duurzaam Bouwloket geeft vijf tips over hoe je je zonnepanelen moet schoonmaken

Het voorjaar en de zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren. Logisch dat je zonnepanelen dan ook de meeste opbrengst geven: ongeveer driekwart van de jaaropbrengst. Om het rendement van je panelen nog iets te verhogen, is het goed ze elk jaar schoon te maken. Volgens het Duurzaam Bouwloket kan dat zomaar twee tot drie procent extra rendement geven. Hoe je je panelen het beste kunt schoonmaken? Op zijn website geeft het Duurzaam Bouwloket daar vijf tips over.

Denk aan je veiligheid

Heb je een plat dak en is jouw dak veilig om te betreden zonder valgevaar? Dan kan je in de meeste gevallen veilig aan de slag. Is het te risicovol om je dak te betreden? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen op afstand schoon te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt er in ieder geval voor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt.

Gebruik de juiste materialen

Maak gebruik van een zachte doek, een spons en water. Let goed op dat je geen harde of schadelijke materialen gebruik, zoals een schuurspons, een harde borstel, schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit. Daarmee tast je de zonnecellen aan.

Zet de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling 

Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen, maar zet voor de zekerheid de omvormer tijdens het schoonmaken uit. En voorkom dat je de bekabeling aanraakt. 

Maak de panelen schoon als ze vochtig zijn 

Als de zonnepanelen droog zijn, kun je tijdens het schoonmaken krassen achterlaten in de coating. Maak de panelen daarom schoon als ze vochtig zijn. Bijvoorbeeld na een regenbui of 's ochtends vroeg. 

Gebruik regenwater, gedemineraliseerd of osmose water

Gebruik voor het schoonmaken gedemineraliseerd of osmose water. Dat is water waar alle zouten (mineralen) uit verwijderd zijn, zodat je geen kalkvorming op de zonnepanelen krijgt. Je kunt ook regenwater gebruiken.

Neerslag helpt ook, maar niet voldoende

Is schoonmaken echt wel nodig? Regen spoelt de panelen toch ook schoon? Neerslag helpt inderdaad, maar spoelt niet ál het vuil van je panelen. Dus vangen ze minder licht op en gaat de opbrengst omlaag. Daarom is schoonmaken een goed idee. Je kunt dat natuurlijk ook door schoonmaakbedrijf laten doen, aldus het Duurzaam Bouwloket. Maar de kosten daarvan wegen vaak niet op tegen de (extra) opbrengst.

Vragen over duurzaam wonen?

Het Duurzaam Bouwloket is een onafhankelijk adviescentrum voor duurzaam wonen, waar de gemeente Nissewaard bij is aangesloten. Heb je vragen? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket: 072-7433956 of info@duurzaambouwloket.nl. Of kijk op de website: www.duurzaambouwloket.nl