Sluit icoonTerug icoon

Belastingvrij schenken kan nog steeds, en straks weer meer

do 24 september 2015 - Notaris ziet in schenking een middel om restschuld te verminderen of af te lossen

Ken je 'm nog? De jubelton. Met deze tijdelijke maatregel was het in 2014 mogelijk om 100.000 euro belastingvrij te schenken, zolang dit geld ging naar de aankoop van een woning of het aflossen van een hypotheek. De regeling is op 1 januari 2015 stopgezet. Toch kan belastingvrij schenken nog altijd, zegt Mireille van Kleij van Ouwerkerk Notariaat. Bijvoorbeeld om een deel van een restschuld af te lossen.

Belastingvrij schenken kan dus nog steeds, aldus Van Kleij. "Er is natuurlijk een jaarlijkse vrijstelling van, dit jaar, 5.277 euro. Maar eenmalig mag je als ouder aan je kind een groter bedrag belastingvrij schenken, namelijk 25.322 euro. Voorwaarde is wel dat het kind tussen de 18 en 40 jaar is. Wordt de eenmalige schenking gebruikt voor het kopen of verbouwen van een eigen woning, of voor het aflossen van een hypotheekschuld, dan is het tot 52.752 euro vrijgesteld. Dat geldt ook voor eenmalige schenkingen die worden gebruikt om een restschuld af te lossen als het huis onder water staat. Belangrijk: als het kind ouder is dan 40 kan deze hoge vrijstelling ook gelden, maar dan moet zijn of haar partner tussen de 18 en 40 jaar zijn.

Vrijstelling in 2017 weer naar 100.000 euro

Op Prinsjesdag maakte het kabinet bekend dat de vrijstelling vanaf 1 januari 2017, dus over ruim een jaar, weer wordt verhoogd naar 100.000 euro als het bedrag besteed wordt aan de eigen woning. "En je hoeft dan geen familie van elkaar te zijn", zegt Van Kleij. "Jammer is wel dat de leeftijdsbegrenzing (van 18 tot 40 jaar) waarschijnlijk van toepassing zal zijn. Als beroepsgroep gaan we dit aan de orde stellen bij de politiek, want er zijn veel mensen van boven de 40 die dit steuntje goed kunnen gebruiken. Niet alleen bij het kopen van een huis of het aflossen van een hypotheek, maar ook bij het aflossen van een restschuld."

Andere ideeën voor vrijstellingen

Binnen de beroepsgroep van notarissen leven nog meer ideeën voor vrijstellingen. "Waarom niet een verhoogde vrijstelling voor schenkingen die besteed worden aan het duurzamer maken van een woning? Of aan studiekosten? Nu de studiefinanciering is afgeschaft, lijkt dat een mooie vorm van crowdfunding om de kenniseconomie te ondersteunen."

> www.ouwerkerknotariaat.nl.