Sluit icoonTerug icoon

Dubbele woonlasten: hoe hou je ze binnen de perken?

vr 13 mei 2016 - Bewust Nieuwbouw geeft informatie en handige tips om lasten laag te houden

Zelfs in een sterk verbeterde woningmarkt is het een risico: een ander huis kopen voordat je je huidige woning hebt verkocht. Je kunt dan immers te maken krijgen met dubbele woonlasten. De vraag is natuurlijk hoe je die binnen de perken houdt. Informatieplatform Bewust Nieuwbouw heeft een aantal handige tips.

Een meevaller is in ieder geval dat de overheid je in deze situatie tegemoet komt; de hypotheekrente is voor beide woningen aftrekbaar, zij het tijdelijk. Dankzij een verruiming kun je hier tegenwoordig vier jaar gebruik van maken: het kalenderjaar waarin je je huis te koop hebt gezet en de drie daarop volgende kalenderjaren. Is je nieuwe huis nog in aanbouw, dan geldt de dubbele renteaftrek vanaf het jaar waarin je je nieuwe huis hebt gekocht.

Geen aangifte eigenwoningforfait

Ook op het vlak van het eigenwoningforfait werkt de overheid mee. Deze belasting over de waarde van je woongenot hoef je niet over je oude huis te betalen als dit leeg te koop staat. Heb je een huis gekocht dat nog in aanbouw is? Dan hoef je voor dít huis geen aangifte voor het eigenwoningforfait te doen.

Je huis verhuren

Ondanks de medewerking van de overheid kan het toch gebeuren dat je de dubbele woonlasten niet kunt opbrengen. Je kunt dan onderzoeken of je hypotheekverstrekker je toestaat je oude woning te verhuren. Zo kun je de dubbele lasten gedeeltelijk of misschien wel geheel dekken. Ook op dit vlak werkt de overheid mee; je verhuurt je huis op basis van de Leegstandswet, waardoor er geen uitgebreide huurbescherming geldt. Heb je het huis verkocht, dan kun je de huur opzeggen. Voor de verhuur is wel een vergunning van de gemeente nodig. Let er bovendien op dat je het recht op dubbele renteaftrek verliest zodra je het huis verhuurt.

Energiekosten laag houden

Om je dubbele maandlasten zo laag mogelijk te houden, is het verstandig de rekeningen voor gas, water en licht in je oude huis zo laag mogelijk te houden. Dat kan enerzijds door de goedkoopste aanbieder te kiezen, anderzijds door bijvoorbeeld de thermostaat laag te zetten.

Lening of schenking van ouders

Daarnaast kun je ervoor kiezen een bedrag bij je ouders te lenen om de dubbele lasten te kunnen betalen. Zij kunnen je ook een schenking doen. Valt dit bedrag binnen de schenkingsvrijstelling, dan hoeft er geen belasting over betaald te worden.

Je nieuwe huis weer verkopen

Hoewel je dit natuurlijk niet wilt, is het verkopen van je nieuwe huis ook een mogelijkheid om van je dubbele woonlasten af te komen.

  • Dit artikel is overgenomen van informatieplatform Bewust Nieuwbouw, waarop nog veel meer informatie over nieuwbouw te vinden is. Bijvoorbeeld over financiën, wetgeving, garanties en energiegebruik.