Sluit icoonTerug icoon

Lekker, die lage rente. En dan verloopt je hypotheekofferte

wo 2 september 2015 - Korte geldigheid hypotheekoffertes lijkt gunstig, maar er zit een adder onder het gras

Hypotheekoffertes zijn steeds korter geldig, vaak maar drie maanden. Dat lijkt voordelig, want hoe korter deze termijn, hoe lager de geoffreerde rente. Maar er zit een adder onder het gras. Als de offerte verloopt vóór de levering van je nieuwe huis, moet je een nieuwe offerte aanvragen of de oude verlengen. Als de rente dan is gestegen, kunnen je maandlasten hoger uitvallen.

Voor geldverstrekkers zijn hypotheekoffertes met korte looptijden aantrekkelijk. Zij kunnen dan immers een lagere rente aanbieden. Bij een lange(re) geldigheidsduur moeten zij de verwachte stijging van de rente in de offerte verwerken en is de geoffreerde rente dus hoger.

Te korte geldigheid niet gunstig

Vanwege de lage rente lijkt ook voor jou een hypotheekofferte met een korte looptijd gunstig. Maar als de offerte verloopt vóór de levering van je huis, heb je niet zo veel aan die lage rente. Je moet dan een nieuwe offerte aanvragen of de huidige offerte, vaak tegen betaling, verlengen. En als de rente dan in de tussentijd is gestegen, pakken je maandlasten hoger uit. Misschien kun je daardoor het huis dat je net hebt gekocht, niet meer betalen.

Voorkom teleurstelling met langere geldigheid

Die teleurstelling kun je voorkomen. Hoe? Door vooraf te zorgen dat de geldigheidsduur van de offerte lang genoeg is om de periode tot de levering van je nieuwe huis te overbruggen. Die periode kan oplopen tot negen maanden of meer.

In geval van nood: ontbinden

Moet je toch een nieuwe offerte aanvragen of de offerte verlengen, en worden je maandlasten daardoor hoger? Dan kun je de koop ontbinden. Voorwaarde daarvoor is wel dat de maandlasten hoger worden dan je in het koopcontract bent overeengekomen.

  • www.bewustnieuwbouw.nl (de website over nieuwbouw, met veel informatie over de financiële aspecten van het kopen van een huis).