Sluit icoonTerug icoon

'Jubelton' keert terug. Ook vrienden mogen schenken

di 4 oktober 2016 - Vanaf 1 januari 2017 mag je weer belastingvrije schenking tot 100.000 euro ontvangen

De 'jubelton' komt terug. Vanaf 1 januari 2017 mag je, onder voorwaarden, weer een schenking tot 100.000 euro voor je eigen woning ontvangen zonder dat je daar belasting over hoeft te betalen. 

Als je gebruik wilt maken van deze 'verruiming van de schenkingsvrijstelling', moet je aan verschillende voorwaarden voldoen, aldus informatieplatform Bewust Nieuwbouw. Een van de voorwaarden is dat je de schenking moet gebruiken voor je eigen woning. Het gaat daarbij om de aankoop, de verbetering of het onderhoud van de woning, de aflossing van de hypotheek en de aflossing van een eventuele restschuld op je vorige woning en de afkoop van rechten voor erfpacht, opstal of beklemming. Een andere voorwaarde is dat je, als ontvanger van de schenking, tussen de 18 en 40 jaar bent. 

Stabiliteit woningmarkt

De jubelton is bedoeld om de stabiliteit op de woningmarkt te bevorderen. De maatregel moet leiden tot lagere schulden, onder meer doordat het mogelijk wordt de eigen woningschuld versneld en belastingvrij terug te betalen.

Jubelton ook enkele jaren geleden

Enkele jaren geleden werd de schenkingsvrijstelling ook verruimd tot 100.000 euro. Destijds was de maatregel tijdelijk en bedoeld om de toen inzakkende woningmarkt aan te jagen. Op 1 januari 2015 kwam er een einde aan. Maar dus niet voor lang.

Ook vrienden mogen schenkers zijn

Een van de belangrijkste verschillen tussen de nieuwe en de oude regeling is dat de schenking nu niet alleen van ouders hoeft te komen. Ook een neef, een zus of een vriend mag de schenker zijn.

Overgangsregeling

In principe mag je maar één keer van een verhoogde vrijstelling eigen woning gebruik maken als de schenking van dezelfde persoon komt. Maar als je in 2015 of 2016, of vóór 2010 gebruik hebt gemaakt van de verhoogde vrijstelling, val je onder een overgangsregeling. Simpel gezegd komt deze erop neer dat je een eerder ontvangen schenking onder de verhoogde vrijstelling met deze nieuwe schenking kunt aanvullen tot 100.000 euro. Informeer goed naar de precieze voorwaarden. De overgangsregeling is namelijk nogal complex. 

  • Dit artikel is overgenomen van informatieplatform Bewust Nieuwbouw, waarop nog veel meer informatie over nieuwbouw te vinden is. Bijvoorbeeld over financiën, wetgeving, wetgeving, garanties en energiegebruik.
  • www.belastingdienst.nl (voor meer informatie over de schenkbelasting).