Sluit icoonTerug icoon

Lagere maandlasten met rentekorting energiezuinig nieuwbouwhuis

za 4 januari 2020 - 0,5% korting met Rabo Groenhypotheek. Ook voordeel andere duurzaamheidshypotheken

Ze zijn comfortabel, je hebt er lange tijd nauwelijks onderhoud aan en je kunt vaak met opties en aanpassingen echt maatwerk krijgen. Maar nieuwbouwwoningen hebben nóg een voordeel: ze zijn heel energiezuinig. Zó energiezuinig, dat je bij flink wat financiers een aantrekkelijke rentekorting op je hypotheek krijgt. Dat kan behoorlijk schelen in je maandlasten. Dankzij deze korting, maar ook doordat de rente sowieso bijzonder laag is, zijn je hypotheeklasten per maand lager dan je op basis van de koopsom misschien had verwacht.

Rabo Groenhypotheek: 0,5 procent rentekorting

Een voorbeeld van zo'n hypotheek met rentekorting is de Rabo Groenhypotheek. Met deze hypotheek van de Rabobank krijg je 0,5 procent korting op de eerste rentevaste periode van 10 jaar. De Rabo Groenhypotheek is een annuïteitenhypotheek. Je betaalt elke maand een gelijk bedrag. Dit bedrag is samengesteld uit rente én aflossing. Dit heet de annuïteit. Deze bruto maandlast bestaat in het begin uit veel rente en weinig aflossing. Later is dat omgekeerd. Aan het einde van de looptijd is je hypotheekschuld volledig afgelost.

Groenverklaring nodig voor Rabo Groenhypotheek

Voor deze rentekorting heb je wel een Groenverklaring nodig. Controleer dus van tevoren goed of de nieuwbouwwoning die jij op het oog hebt, een groenverklaring heeft of ervoor in aanmerking komt. Je kunt dit navragen bij de aannemer of projectontwikkelaar, of nagaan via www.registergroenverklaringen.nl. Een nieuwbouwwoning komt voor de Groenverklaring in aanmerking als de EPC-waarde (die uitdrukt hoe energiezuinig de woning is) 0,26 of lager is. Die EPC-waarde bepaalt ook de maximale hoogte van de Rabo Groenhypotheek: hoe lager de EPC-waarde, hoe energiezuiniger het huis en hoe hoger de Rabo Groenhypotheek.

Rabo Groenhypotheek: tot maximaal 150.000 euro

Het is echter niet zo dat de Rabo Groenhypotheek de hele koopsom dekt. Deze bijzondere hypotheek kent een maximum van 150.000 euro. Je zult in bijna alle gevallen voor de rest van de koopsom een 'gewone' hypotheek moeten afsluiten.

Andere duurzaamheidshypotheken met extra lage rente

Een ander voorbeeld van een hypotheek met rentekorting voor een energiezuinig huis is de Duurzaamheidshypotheek van VORM Sales & Finance, de hypotheektak van ontwikkelaar VORM. Omdat de woningen van VORM zeer energiezuinig zijn, kom je in aanmerking voor deze hypotheek als je zo'n woning koopt. Een voorbeeld van een nieuwbouwproject van VORM in Nissewaard is Het Eiland van Spijk. Ook ontwikkelaar Stevast Baas & Groen, die in Nissewaard onder meer de projecten Krekenpark en Park Waterrijk ontwikkelt, biedt via zijn hypotheekpartner een duurzaamheidshypotheek aan, met een extra rentekorting en meer leenruimte. 

Nog meer voordeel energiezuinige woningen: lagere energierekening

Behalve de rentekorting bieden energiezuinige nieuwbouwwoningen nog een ander financieel voordeel: de relatief lage energierekening. Ook dat scheelt dus in je maandelijkse woonlasten.