Sluit icoonTerug icoon

Veranderingen in NHG en leenmogelijkheden energiezuinige woningen

do 6 december 2018 - Grens Nationale Hypotheek Garantie naar €290.000. Duurzamer huis: meer hypotheek

Als je een (nieuwbouw)woning op het oog hebt, moet je weten of je die kunt betalen. Dus moet je aan de slag met de financiering. Maar het einde van het jaar nadert en dat betekent vaak dat er dingen veranderen rondom hypotheken. Dat is ook nu weer zo. Informatieplatform Bewust Nieuwbouw zette de meest in het oog springende veranderingen per 1 januari 2019 op een rijtje.

Hogere NHG-grens en meer leenmogelijkheden voor energiezuinig huis

Het gaat volgens Bewust Nieuwbouw om twee veranderingen. De ene verandering heeft te maken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De andere met de extra hypotheekruimte waar je als koper van een energiezuinig nieuwbouwhuis aanspraak op kunt maken.

Grens Nationale Hypotheek Garantie omhoog tot 290.000 euro

De NHG-grens gaat met ingang van 1 januari met 25.000 euro omhoog naar 290.000 euro. Dit wil zeggen dat je voor een (nieuwbouw)huis tot 290.000 euro een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kunt afsluiten. Dankzij deze verhoging kunnen meer mensen gebruikmaken van de NHG. Bij een hypotheek met NHG betaal je in de meeste gevallen een lagere rente. Daardoor heb je lagere maandlasten. Een ander voordeel is dat je hypotheeklasten worden doorbetaald als je dit zelf - buiten je schuld - niet meer kunt. Bijvoorbeeld door ontslag of arbeidsongeschiktheid. Nóg een verandering rondom de NHG: de premie die je betaalt voor de aanvraag van een hypotheek met NHG gaat in 2019 omlaag, van 1 naar 0,9 procent.

Meer leenmogelijkheden voor energiezuinig huis

Ook op het gebied van de extra leenmogelijkheden voor energiezuinige (nieuwbouw)huizen verandert er iets in 2019. In plaats van twee categorieën energiezuinige nieuwbouwwoningen zijn er voortaan drie, met voor elke categorie weer andere, extra financieringsmogelijkheden:

  • De standaard energiezuinige nieuwbouwwoning, met 9.000 euro extra hypotheekruimte (dit was al zo).
  • De nieuwbouwwoning met een EPC van 0 of lager, met 15.000 euro extra hypotheekruimte. De EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) is een maat voor energiezuinigheid.
  • De nieuwbouwwoning met nul-op-de-meter, met (tot) 25.000 euro extra hypotheekruimte.

Energieprestatiegarantie voor nul-op-de-meter woningen

Het verschil tussen een woning met een EPC (van 0 en een nul-op-de-meter woning is dat een nul-op-de-meter woning nog energiezuiniger is. Het verschil is grofweg twaalf zonnepanelen. Ook moet de verkopende partij voor nul-op-de-meter woningen een energieprestatiegarantie voor tien jaar afgeven. Bij een woning met een EPC van 0 hoeft dat niet.

Dit artikel is (bewerkt en ingekort) overgenomen van informatieplatform Bewust Nieuwbouw, waarop nog veel meer informatie over nieuwbouw te vinden is. Bijvoorbeeld over financiën, wetgeving, garanties en energiegebruik. Lees hier het complete artikel.