Sluit icoonTerug icoon

Rabobank ziet zeker kansen voor starters op woningmarkt

di 23 oktober 2018 - Presentatie tijdens Woonmarkt over financiële mogelijkheden voor starters én senioren

Starters hebben het moeilijk op de woningmarkt. De huizenprijzen zijn fors gestegen en de hypotheekregels zijn strenger geworden. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden voor starters, weten ze bij de Rabobank. Tijdens de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdagavond 13 november in Theater de Stoep in Spijkenisse, vertellen financieel adviseurs van de bank er meer over. Daarnaast geven ze informatie over de financiële mogelijkheden voor senioren.

Starterslening, schenking of generatiehypotheek

Dat gebeurt vanaf 20.30 uur, in het kleine zaal van het theater. Dolf Smit, manager financieel advies bij de Rabobank, licht alvast een tipje van de sluier op. "Een van de opties voor starters is de starterslening, die ook de gemeente Nissewaard heeft", aldus Smit. "Daarmee kun je als starter extra geld lenen tegen zeer gunstige voorwaarden. Zo kun je dat ene huis dat je anders net niet had kunnen betalen, toch kopen." Een andere mogelijkheid is de verhoogde schenkingsvrijstelling. Sinds 1 januari 2017 hoef je over een schenking tot ruim 100.000 euro geen schenkbelasting te betalen, als je het geld besteedt om een huis te kopen. "Het is daardoor voor bijvoorbeeld je ouders of grootouders aantrekkelijker geworden om jou een financieel handje te helpen bij de aankoop van  je eerste huis." Een derde optie is de generatiehypotheek, die de Rabobank aanbiedt. "Je ouders of grootouders doen dan mee in jouw hypotheek. Je gaat samen met hen de lening aan, als jij de volledige hypotheeklasten nog niet kunt betalen. Niet exclusief voor starters, maar voor alle woningkopers geldt dat als je een heel duurzaam huis koopt, je extra kunt lenen. Je hypotheekruimte wordt ook groter als je je nieuwe huis energiezuiniger maakt." 

Financiële mogelijkheden voor senioren

Veel senioren die wat meer gemak willen, verkopen hun eengezinswoning om vervolgens een appartement te huren. Maar kopen is voor deze groep ook een optie. Zeker als ze naar een woning gaan met lagere lasten. "En willen ze blijven wonen waar ze wonen, maar geld vrijspelen voor leuke dingen. Dan hebben wij het Rabo OverwaardePlan", zeg Smit. "Een aantrekkelijk plan waarmee je de overwaarde op je woning verantwoord kunt gebruiken voor leuke dingen. Of voor een schenking om je kind of kleinkind te helpen een huis te kopen." 

Ook overzicht actuele en toekomstige nieuwbouwprojecten

Na de presentatie van de Rabobank geeft wethouder Jan Willem Mijnans van de gemeente Nissewaard een overzicht van de actuele en toekomstige nieuwbouwprojecten in Nissewaard. Ook dat gebeurt in de kleine zaal van het theater.

  • Meer informatie over de financiële mogelijkheden voor starters en senioren krijg je op de Woonmarkt Nissewaard, dinsdagavond 13 november in Theater de Stoep (Theaterplein 1) in Spijkenisse (19.30-21.30 uur). Bezoek hiervoor de stand van de Rabobank of de presentatie in de kleine zaal (aanvang 20.30 uur).
  • www.rabobank.nl.