Sluit icoonTerug icoon

Samenwonen of samen een huis kopen? Regel het goed!

wo 3 januari 2018 - Als je het allemaal goed regelt bij de notaris, scheelt dat je straks problemen, verdriet en ... geld

Wil je samen een huis gaan kopen? Of héb je dat net gedaan? Dan weet je dat daar veel regelwerk bij komt kijken. Zoals je hypotheek, je verzekeringen, maar ook bijvoorbeeld een andere keuken. Daardoor vergeet je misschien dat je ook onderling de dingen goed moet regelen. Terwijl dat hartstikke belangrijk is. Niet alleen als je samen een huis koopt, vooral als je gaat samenwonen in een huis dat van een van jullie is. Als je vooraf goede afspraken maakt, kan dat later veel problemen, verdriet en geld schelen.

Samenlevingscontract: alle afspraken officieel op papier

Wanneer je ongehuwd gaat samenwonen is het vanzelfsprekend dat je goede afspraken met elkaar maakt. En dat je die ook op papier zet. De meest complete en officiële manier om afspraken te maken is een samenlevingscontract hij de notaris. Je hebt dan meteen een bewijs dat je echt partners van elkaar bent. In bepaalde gevallen, zoals een nabestaandenpensioen of een fiscaal partnerschap, is een notarieel samenlevingscontract zelfs verplicht.

Geen regeling voor erfenis in samenlevingscontract

Je kunt in een samenlevingscontract niet vastleggen naar wie je erfenis gaat. De wet heeft daar standaardregels voor. Heb je wensen die daarvan afwijken, dan kun je bij de notaris een testament laten opmaken. Ben je bijvoorbeeld ongehuwd en heb je geen kinderen, dan erven volgens de wet je ouders en broers en zussen. Wil je echter ook iets aan je partner nalaten, dan heb je behalve je samenlevingscontract dus een testament nodig. En staat het huis alleen op jouw naam, terwijl je wilt dat je partner in het huis kan blijven wonen als jij overlijdt, dan moet je dat ook regelen. 

Geregistreerd partnerschap: alternatief voor samenlevingscontract met testamenten

Een prima alternatief voor een samenlevingscontract met voor beide partners een testament is het geregistreerd partnerschap. Daarmee zorg je ervoor dat je partner verzorgd achterblijft als jij overlijdt. Je bent immers direct elkaars erfgenaam en fiscaal partner, en ook het nabestaandenpensioen is dan geregeld. Net als een huwelijk ga je een geregistreerd partnerschap aan bij de gemeente. De voorwaarden zijn ook hetzelfde. Waarom dan niet gewoon trouwen? Omdat veel mensen vinden dat bij een huwelijk een groot feest hoort. De kosten daarvan kunnen een obstakel zijn, maar vaak hebben mensen daar ook nog even geen zin in.

Gemeenschap van goederen bij geregistreerd partnerschap. Wil je dat wel?

Anders dan je misschien denkt betekent een geregistreerd partnerschap dat er een gemeenschap van goederen ontstaat, net als bij een huwelijk. Sinds 1 januari 2018 is dat weliswaar een beperkte gemeenschap van goederen, maar toch. Het is daarom verstandig en soms noodzakelijk om vooraf partnerschapsvoorwaarden te maken. Bijvoorbeeld als een van jullie ondernemer is of wil worden. Of als een van jullie eigen geld heeft ingebracht bij de aankoop van het huis. Of als het huis in een andere verhouding dan fifty-fifty in jullie bezit is. Als je partnerschapsvoorwaarden opstelt, moet je dit doen voordat je het geregistreerd partnerschap aangaat. Achteraf regelen kan ook, maar is veel ingewikkelder. Laat je daarom goed informeren voordat je op maandagochtend naar de gemeente gaat voor een gratis geregistreerd partnerschap. 

Meer informatie? Ga in gesprek met de notaris

Wil je meer weten over samenlevingscontracten, testamenten en partnerschapsvoorwaarden, neem dan contact op met de notarissen van Ouwerkerk Notariaat in Spijkenisse: 0181-627027. Zij kunnen je precies vertellen welke regeling het beste bij jou (jullie) situatie en wensen past.