zo 31 januari 2016 - Tuinaanleg is vergelijkbaar met meerwerk en valt (deels) onder de hypotheekrenteaftrek
Een fraai terras, een heerlijk gazon, sfeerverlichting en beplanting die elk seizoen zijn eigen kleur geeft. Een tuin is het verlengde van je huis. En je kunt de aanleg meefinancieren in je nieuwbouwhypotheek, aldus informatieplatform Bewust Nieuwbouw.
Op talrijke websites met informatie over hypotheken staat dat je de aanleg van je tuin ‘gewoon’ kunt meefinancieren als je een nieuwbouwhuis koopt. En vaak geldt dit voor bijna alle kosten, zoals het terras, de erfafscheiding, de verlichting en het uurloon van de hovenier. "Alleen zaken als beplanting en verplaatsbaar tuinmeubilair zijn niet mee te financieren", zegt Robert van der Velden, hypotheekadviseur bij HypotheekPlatform.
Maar een beetje tuin kost al gauw duizenden euro’s, en dat geld kun je waarschijnlijk goed gebruiken voor de aankoop van het huis zelf en voor bijvoorbeeld het meerwerk. Daar komt nog bij dat je, als gevolg van de aanscherping van de hypotheekregels, dit jaar (2016) nog maar 102 procent van de waarde van het huis mag lenen. De ruimte om de tuinaanleg mee te financieren in de nieuwbouwhypotheek, is dus beperkt, aldus Bewust Nieuwbouw.
Ondanks die leengrens ziet Van der Velden mogelijkheden. “Een mooie tuin voegt waarde toe aan je huis, waardoor je juist weer wat meer kunt lenen”, zegt hij. “Stel, je koopt een nieuwbouwhuis van 200.000 euro en de aanleg van de tuin kost 10.000 euro. Dan is de totale waarde 210.000 euro. Dat is het bedrag waar geldverstrekkers mee rekenen. Op voorwaarde dat je voldoende verdient, is je maximale hypotheek dan dus 102 procent van die 210.000 euro.”
De aanleg van een tuin is volgens Van der Velden dan ook vergelijkbaar met het laten uitvoeren van meerwerk, zoals een dakkapel of aanbouw. Het is een investering die het huis meer waard maakt, en dus in de hypotheek kan worden meegenomen. “Het grote voordeel daarvan is natuurlijk dat de investering onder de hypotheekrenteaftrek valt. Daardoor kost het per saldo minder.”
Behalve de leengrens is er nog een andere beperking waarmee je rekening moet houden: het maximum dat geldverstrekkers hanteren voor het meefinancieren van meerwerk. Van der Velden: “De meeste banken houden voor het meefinancieren van tuin en meerwerk een maximum van 10 tot 15 procent van de koopsom aan. Als je met je meerwerk al aan dat percentage zit, kan die tuinaanleg er dus niet meer bij.”
Als je de tuinaanleg kunt meefinancieren in je nieuwbouwhypotheek, betaalt je geldverstrekker dit uit je bouwdepot. Dat is een ‘spaarpotje’ waarin je een deel van de lening stopt. Bij het afsluiten van de hypotheek geef je duidelijk aan hoeveel de tuinaanleg gaat kosten. Dit doe je met een gespecificeerde offerte. Facturen van de hovenier die met deze offerte overeenkomen, worden vervolgens door de bank voldaan.
Ik wil informatie ontvangen over:
volg ons