Sluit icoonTerug icoon

Vanaf 1 januari: hogere hypotheek voor tweeverdieners

do 17 december 2015 - Ook als je een nul-op-de-meter woning koopt, kun je voortaan meer lenen

Met ingang van 1 januari (2016) kunnen tweeverdieners meer lenen als zij een huis willen kopen. Ook als je een nul-op-de-meter woning wil kopen, gaat de maximale hypotheek omhoog. Dat staat in de Kamerbrief over de leennormen in 2016 van de ministers Blok (Wonen) en Dijsselbloem (Financiën), waarover informatieplatform Bewust Nieuwbouw bericht.

Over de tweeverdieners schrijven de ministers dat het tweede inkomen voortaan zwaarder gaat meetellen bij het bepalen van wat zij maximaal kunt lenen (het leenplafond). Daardoor kunnen zij een hogere hypotheek krijgen dan nu. Ondanks de verruiming kunnen eenverdieners, bij een gelijk inkomensniveau, in 2016 nog altijd een hogere hypotheek krijgen dan tweeverdieners. Een van de redenen is dat bij tweeverdieners de kans bestaat dat een van de partners op termijn minder gaat werken, bijvoorbeeld als er kinderen komen. Bij een te hoge hypotheeklast zouden deze gezinnen dan in de problemen komen.

Ook meer lenen voor nul-op-de-meter woningen

Ook als je een bijzonder energiezuinige 'nul-op-de-meter woning' wil kopen, kun je met ingang van 2016 meer lenen dan nu. Het gaat om een verruiming van 2.000 euro. Het extra leenbedrag komt daarmee voor dit soort huizen op 27.000 euro. Voor andere energiezuinige woningen - met een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,6 of lager - blijft de hypotheekverruiming gehandhaafd op 9.000 euro. Bijna alle nieuwbouwwoningen hebben een EPC van 0,6 of lager.

Voorwaarde: voldoende inkomen

Je moet wel voldoende inkomen hebben om voor deze verruiming in aanmerking te komen. In 2016 ligt de grens op 33.000 euro.