Sluit icoonTerug icoon

Woonmarkt: alle informatie over hulp bij restschuld

ma 28 september 2015 - Interview met deskundigen in kleine zaal Theater de Stoep over oplossingen

Heb je je huis gekocht in een tijd dat de woningprijzen een stuk hoger waren? En wil je binnenkort een ander huis kopen? Dan is de kans groot dat je bij de verkoop van je huidige woning met een restschuld zit. Dat dit geen probleem hoeft te zijn, merk je tijdens de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 13 oktober in Theater de Stoep in Spijkenisse. Behalve over het actuele woningaanbod in Nissewaard krijg je tijdens de Woonmarkt ook informatie over de mogelijkheden als je een restschuld hebt.

Tijdens een interview in de kleine zaal van het theater geven een Rabobank-adviseur en een makelaar van makelaarskantoor Kompas tekst en uitleg. Met interessante voorbeelden uit de praktijk en interactie met het aanwezige publiek. Na afloop staan adviseurs van de Rabobank klaar om vragen te beantwoorden. Bijzonder: de bank is een van de weinige geldverstrekkers die restschulden op hypotheken die bij andere banken zijn afgesloten, overnemen. 

Zes mogelijkheden met een restschuld

Het interview begint om 20.00 uur en vindt plaats in de kleine zaal van het theater. Hier alvast een voorproefje van de mogelijkheden als je, met een restschuld, een ander huis wilt kopen.

Meenemen in de nieuwe hypotheek
Je kunt je restschuld (gedeeltelijk) meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Je sluit dan dus een hogere lening af dan wat je zonder restschuld maximaal mag lenen (dit jaar: 103 procent van de woningwaarde). Banken nemen hiermee een risico, omdat ze geld verstrekken zonder onderpand. Maar met voldoende inkomen en goede toekomstperspectieven willen veel banken best meewerken.

Verruiming hypotheekrenteaftrek
De hypotheekrenteaftrek over de extra ‘restschuldlening’ is sinds kort maximaal 15 jaar aftrekbaar. Deze aftrekmogelijkheid is onlangs verruimd.

Restschuld meefinancieren met NHG
Je kunt je restschuld met behoud van Nationale Hypotheek Garantie (NGH) meefinancieren in je nieuwe hypotheek. Dat geeft een veilig gevoel; als je onverhoopt je hypotheeklasten niet meer kunt betalen, neemt de NHG je schuld over. Voorwaarde is wel dat de hypotheek, inclusief de restschuldfinanciering, onder de NHG-grens van 245.000 euro blijft. 

Eigen spaargeld aanspreken
Als je voldoende spaargeld hebt, kun je je restschuld ook (geheel of gedeeltelijk) aflossen uit eigen middelen. Het grote voordeel is dat je maandelijkse hypotheeklasten dan flink lager zijn.

Hulp via een schenking
Een schenking van ouders of andere familieleden kan ook helpen om je restschuld (geheel of gedeeltelijk) af te lossen. Dit kan (tot 52.752 euro) belastingvrij, als je het geld maar besteedt aan het aflossen van je restschuld.

Persoonlijke lening
Heb je geen eigen middelen en is meefinancieren geen optie? Dan kun je je bank vragen je restschuld om te zetten in een persoonlijke lening. Voor kleine restschulden kan dit een optie zijn. Bij grotere restschulden is dit niet verstandig; de rente bij persoonlijke leningen is hoog.

  • Ga in gesprek over restschuldfinanciering met adviseurs van Rabobank Voorne-Putten-Rozenburg tijdens de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 13 oktober in Theater de Stoep in Spijkenisse. Uiteraard kun je ook met hen in gesprek over al je andere hypotheekvragen. Het interview over restschulden begint om 20:00 uur en vindt plaats in de kleine zaal.
  • Stand: Rabobank Voorne-Putten-Rozenburg.
  • Tijd: 19:30-22:00 uur.
  • Locatie: Theater de Stoep, Theaterplein 1, Spijkenisse.
  • www.rabobank.nl.