Sluit icoonTerug icoon

Je bent starter. Hoe vergroot je je kansen op de woningmarkt?

ma 7 mei 2018 - Bewust Nieuwbouw zet praktische tips op een rijtje voor zowel koopwoningen als huurwoningen

Starters komen steeds moeilijker aan een huis. Dat komt onder meer door de stijgende huizenprijzen en de strenge leennormen, waardoor ze vaak niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Maar ook het vinden van een betaalbare huurwoning wordt steeds lastiger. Nieuwbouwplatform Bewust Nieuwbouw vroeg deskundigen om tips waarmee je als starter op de woningmarkt je kansen toch weer wat groter maakt.

Tips voor starters die een woning willen kopen

Ben je starter en wil je graag een woning kopen, neem dan de volgende tips mee in je afwegingen:

  • Zet een belastingvrije schenking van (bijvoorbeeld) je ouders in voor het kopen van een huis. Voorwaarden zijn wel dat je tussen de 18 en 40 jaar oud bent en het geld daadwerkelijk gebruikt voor de woning die je gaat kopen. Het bedrag dat ze je op dit moment belastingvrij mogen schenken bedraagt 100.000 euro.
  • Kies voor nieuwbouw, dan kun je gebruikmaken van de extra hypotheekruimte van 9.000 euro die voor nieuwbouw geldt. Je mag dit extra bedrag lenen omdat je nieuwbouwhuis zo energiezuinig is. Je hypotheek is dan wel iets hoger en dat geldt ook voor je maandlasten, maar daar staat tegenover dat je energierekening lager is. Er zit wel een voorwaarde aan: je jaarinkomen moet minimaal 33.000 euro bedragen. Bij twee inkomens gelden andere normen.
  • Maak gebruik van de starterslening. De gemeente Nissewaard heeft zo'n financieel duwtje in de rug voor starters. De voorwaarden zijn gunstig. Met de starterslening kun je soms dat ene huis toch kopen, terwijl dat zonder de starterslening niet mogelijk was. Meer over de starterslening van de gemeente Nissewaard lees je hier.
  • Zorg ervoor dat je geen andere schulden hebt, zoals een studieschuld of een lening op je smartphone of auto (private lease). Dit soort schulden verlaagt je kansen op een hypotheek en zorgt er sowieso voor dat je minder kunt lenen voor een woning. 

Tips voor starters die een woning willen huren

Ben je starter, wil je een woning huren en kom je niet in aanmerking voor een sociale huurwoning? Denk dan aan de volgende tips:

  • Bij een huurwoning kun je soms kiezen tussen een gestoffeerde, een gemeubileerde of een ‘kale’ woning. In dit laatste geval heb je er meer werk aan, maar betaal je minder huur.
  • Kies voor een huurwoning in een wijk in opkomst, en niet in de meest gewilde wijken. 
  • Kijk naar mogelijkheden om een woning te delen met een familielid, collega, vriend(in) of kennis.
  • Denk niet alleen aan een appartement, maar ook aan een eengezinswoning. Landelijk zijn de huurprijzen voor eengezinswoningen de afgelopen tijd veel minder hard gestegen dan de huurprijzen voor appartementen.

Als je niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning, dan kun je kiezen voor een 'middeldure huurwoning'. Het gaat daarbij om woningen met een huur tussen de 710,68 en 971 euro per maand. Sociale huurwoningen in Nissewaard worden toegewezen via de website www.woonnetrijnmond.nl.