Sluit icoonTerug icoon

Volop kansen voor starters op de woningmarkt in Nissewaard

di 8 november 2016 - Informatie over betaalbaar aanbod, starterslening en schenken op Woonmarkt Nissewaard

De woningmarkt zit flink in de lift. In het derde kwartaal wisselden ruim 41.000 woningen in Nederland van eigenaar (15 procent meer dan een jaar geleden). En de gemiddelde huizenprijs ligt nu 7,4 procent hoger dan in het najaar van 2015. Keerzijde van de florerende woningmarkt is dat starters minder makkelijk aan een huis komen. In Nissewaard hebben ze echter nog volop kansen, mede dankzij de aantrekkelijke prijzen en de starterslening. Op de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 29 november in Theater de Stoep in Spijkenisse, kom je er alles over te weten. 

Makelaars signaleerden het al langer, en nu wordt het ook met cijfers onderbouwd. De doorstromers zijn de motor achter de bloeiende huizenmarkt. Van alle hypotheken die het afgelopen kwartaal in Nederland werden afgesloten, ging zo'n 53 procent naar mensen die al een koophuis hadden. Waren het tijdens de crisis vooral de starters die woningen kochten, nu is de hele woningmarkt in beweging. Steeds meer mensen durven weer de stap naar een groter (en vaak duurder) koophuis te zetten. Zij blijven niet zitten in hun goedkopere woning en maken zo ruimte voor anderen, waaronder de starters. 

Eigen geld inbrengen

Maar juist die starters hebben het steeds minder makkelijk. Door de stijgende huizenprijzen en doordat je steeds minder mag lenen voor een huis, zijn de mogelijkheden beperkt. Als starter kun je de de stap naar een eerste koophuis vaak niet maken omdat je de financiering simpelweg niet rondkrijgt. Of omdat je de bijkomende kosten, zoals notariskosten en de overdrachtsbelasting, niet kunt opbrengen. Je moet dan ook steeds vaker eigen geld inbrengen. En dat is dan vaak weer niet mogelijk als je net van school komt en nog niet zo lang een baan hebt.

Volop kansen voor starters in Nissewaard

Veel aanbod in Nissewaard is echter nog dermate aantrekkelijk geprijsd dat je als starter nog altijd flink wat kansen hebt. En is het huis van jouw voorkeur toch te duur, dan kan een bijdrage van bijvoorbeeld je ouders uitkomst bieden. Vanaf 1 januari mag je, starter of niet, onder bepaalde voorwaarden weer tot 100.000 euro belastingvrij ontvangen als je dit gebruikt voor je eigen woning. Ook de starterslening van de gemeente Nissewaard kan helpen. Dankzij dit financiële duwtje in de rug kun je, tegen gunstige voorwaarden, het verschil overbruggen tussen wat je nodig hebt en wat je mag lenen. 

Meer weten? Kom naar de Woonmarkt

Op de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdagavond 29 november in Theater De Stoep in Spijkenisse, kun je bij diverse makelaars het woningaanbod in Nissewaard bekijken. In de stand van de gemeente krijg je informatie over de starterslening. En de adviseurs van Ouwerkerk Notariaat vertellen je alles over (onder meer) de verruimde schenkingsvrijstelling. Verder kun je met hypotheekadviseurs in gesprek voor een indicatie van wat je maximaal kunt lenen.


Bronnen: NVM en onderzoeksbureau IG&H.