Sluit icoonTerug icoon

Zelf je huis bouwen. Waar moet je dan allemaal aan denken?

di 12 april 2016 - Catalogusbouwer SelektHuis geeft tijdens de Woonmarkt Nissewaard tekst en uitleg

Zelf je huis bouwen, op een eigen kavel. Steeds meer mensen willen het en in Nissewaard kán het op diverse plekken. Je kunt je droomhuis geheel volgens jouw wensen door een architect laten ontwerpen, maar je kunt ook kiezen voor een huis uit een catalogus. Hoe dat laatste werkt, kom je zaterdag 16 april te weten op het kavelplein op de Woonmarkt Nissewaard, in Theater de Stoep in Spijkenisse. Daar is behalve een architect ook catalogusbouwer SelektHuis, aanwezig. 

Bij SelektHuis horen ze het vaak: Ik wil graag nieuw bouwen, maar waar moet ik beginnen? Zo veel informatie, zo veel aanbieders. Daarom heeft dit bouwbedrijf een aantal tips voor je op een rijtje gezet. 

Tip 1: Verzamel zo veel mogelijk informatie

Google is je beste vriend. Gebruik zoekwoorden als 'catalogus bouw', 'villa bouw, 'systeembouw', 'vrijstaande woning bouwen, 'woning bouwen', 'aannemer vrijstaande woning', etc. Laat het zoeken maar beginnen! Ook onderstaande websites kunnen je verder helpen. 

Tip 2: Let op bij het uitzoeken van de kavel 

De prijs, de locatie, de afmeting en de oppervlakte van de kavel zijn natuurlijk belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is de ligging van de toekomstige woning op de kavel. Ook belangrijk is hoe de zonligging is, of er een schoongrondverklaring is, of er geheid moet worden en wat de eisen van welstand en gemeente zijn. Zodra je een geschikte kavel hebt gevonden, kun je de bouwplannen verder vormgeven.

Tip 3: Let op bijkomende kosten 

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken, ook op financieel gebied. De kavel zal een groot deel van het budget opslokken. Maar ook de bouwkosten zijn een aanzienlijke post. Elke bouwer werkt op een eigen manier en dus zijn de kosten moeilijk te vergelijken. De woningen van SelektHuis zijn sleutelklaar. SelektHuis bouwt de woning helemaal af; deze is dus instapklaar. Maar casco bouwen, of alles wat tussen instapklaar en casco zit, behoort ook tot de mogelijkheden. Er zijn echter altijd kosten die buiten de aanneemsom vallen. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan ...

  • legeskosten van de gemeente? De legeskosten verschillen per gemeente, maar hou rekening met zo’n 2 à 3 procent van de totale aanneemsom.
  • aansluitkosten van nutsbedrijven? Het gaat hierbij om gas, water, elektra en riolering. De aanleg hiervan kost tussen de 4.000 en de 6.000 euro.
  • de keuken?
  • het heiwerk? In Nissewaard moet geheid worden. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de precieze ligging van de kavel en de constructie van de woning. Als je hier een budget van 8000 euro voor vrijhoudt, is de kans groot dat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.
  • de bestrating, de inrichting, de vloeren, het behang en de aanleg van de tuin?

Deze kosten vallen dus buiten de aanneemsom van SelektHuis, (bijna) alle andere kosten zijn daarbij inbegrepen. Zoals tegelwerk en sanitair, schilderkosten, reiskosten, ontwerp en constructeurskosten, sonderingen en het regelen van de aanvraag van de vergunningen.  

Tip 4: Ga in gesprek met een adviseur

Als je alle informatie hebt gevonden, een kavel in optie of in bezit hebt en een budget hebt opgesteld, is het een goed idee om met een adviseur om tafel te gaan. De adviseurs van SelektHuis kunnen je wensen in kaart brengen om zo te komen tot een compleet (kosten)plaatje. 

Dromen en wensen centraal

Bij SelektHuis staan jouw dromen en wensen centraal. Ieder mens is immers uniek. Daarom hoort iedere woning ook uniek te zijn, volledig afgestemd op jouw manier van leven, jouw gezinssituatie en jouw persoonlijkheid. De ruime vrijheid van ontwerpmogelijkheden is een van de vele voordelen van SelektHuis. Het bedrijf staat daarnaast voor traditionele bouw, met oog voor duurzaamheid en energiezuinigheid. Ontzorgen, dat is wat SelektHuis doet. Vanaf het eerste contact tot de overhandiging van de sleutel.