wo 3 juni 2015 - Stappenplan voor starters op de woningmarkt, zodat je weet waar je aan toe bent
Het is misschien een droom die uitkomt: je eerste huis kopen. Maar het is ook een grote stap. Want er komt veel nieuwe informatie op je af, en je moet veel keuzes maken. Het stappenplan van online hypotheekverstrekker eyeOpen.nl kan dan helpen. Het biedt je overzicht en grip. Zo weet je precies wanneer je wat moet doen.
Zoeken naar een geschikt huis kost tijd, vaak zelfs véél tijd. Het kan wel maanden duren voordat je tegen jouw droomhuis aanloopt. Ga er daarom eerst even goed voor zitten om te bedenken wat jij eigenlijk wilt van een woning. Zet al je woonwensen op een rij, in volgorde van belangrijkheid. Dit helpt je om doelgericht op zoek te gaan. Maar het helpt je ook om tempo te maken met je beslissing, zodat je snel kunt schakelen als je enthousiast bent over een huis. Handig als er kapers op de kust zijn. Een van de keuzes die je moet maken, is of je voor bestaande bouw of voor nieuwbouw gaat. Het voordeel van veel nieuwbouwwoningen is dat je vaak mee kunt beslissen over bijvoorbeeld de indeling, en over de inrichting van badkamer en keuken. Zo maak je er al vanaf de start helemaal je eigen huis van.
Het is verstandig om, voordat je op huizenjacht gaat, een goed beeld te hebben van je financiële situatie. Met jouw budget in je achterhoofd kun je gericht op zoek gaan naar een huis dat je in ieder geval zou kunnen betalen. Vergeet niet om, naast je inkomen, ook rekening te houden met je financiële verplichtingen. Heb je bijvoorbeeld je studieschuld nog niet volledig afgelost? Dan heeft dat invloed op jouw maximale leenbedrag. Bereken dus alvast wat je maximaal kunt lenen. Online zijn daar allerlei handige tools voor te vinden. Bedenk daarnaast ook wat je maximaal wílt lenen, en wat je maandelijks over wilt houden om je sportclub of vakantie te betalen.
Als je weet wat je kunt lenen en wat je woonwensen zijn, kun je echt aan de slag. Heb je een huis gevonden dat aan je wensen voldoet? Laat het dan niet bij één bezichtiging, maar ga er wat vaker langs. Het liefst met vrienden of familie. Zij zien vaak weer andere dingen en bij meerdere bezichtigingen vallen ook jou steeds weer nieuwe zaken op.
Heb je eindelijk jouw droomhuis gevonden, dan begint het spannendste gedeelte van je avontuur: het bieden en onderhandelen over de prijs. Ga niet direct af op de vraagprijs, maar ga uit van de woningwaarde. Kijk ook hoe lang het huis te koop staat. Wellicht maakt dat jouw onderhandelingspositie sterker. Een belangrijke vraag daarbij is hoeveel vergelijkbare huizen er recent zijn verkocht in de buurt en voor welke prijs. Je kunt hiervoor ook een aankoopmakelaar inschakelen, die het bieden van je kan overnemen. Hou er dan wel rekening mee dat je de makelaarsfee zelf moet betalen.
Als je een huis koopt, zijn de onderhoudskosten voor jouw rekening. Die kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Het is dus slim om een inventarisatie te laten maken van de te verwachten kosten. Bovendien heeft achterstallig onderhoud effect op de waarde van de woning. Heb je twijfels over de onderhoudsstaat? Een bouwkundige keuring geeft je duidelijkheid.
Voordat je het voorlopig koopcontract tekent, is het verstandig je af te vragen of je in dit huis minimaal vijf jaar kunt en wilt blijven wonen. Bij het kopen van een huis komen namelijk allerlei kosten kijken, zoals overdrachtsbelasting, het afsluiten van je hypotheek, notariskosten en taxatiekosten. En wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie, dan betaal je daar ook extra voor. Deze 'kosten koper' heb je er na ongeveer vijf jaar uit. Weet je zeker dat je er zo lang niet zult blijven wonen, dan kun je misschien beter van de koop afzien. Tenzij je accepteert dat je de 'kosten koper' er niet uit krijgt.
Er zijn verschillende hypotheekvormen. Om recht te hebben op hypotheekrenteaftrek, moet je jouw hypotheek aflossen. Je kunt kiezen tussen annuïtair of lineair aflossen. Lukt het je niet om met jouw inkomen het huis van je dromen te kopen? Dan biedt een starterslening misschien mogelijkheden. Daarmee kun je misschien nét dat beetje extra lenen dat je nodig hebt. Ook zouden je ouders kunnen bijspringen, bijvoorbeeld door jou een bedrag te schenken.
Heb je een prijsovereenkomst bereikt met de verkopende partij, en heb je het voorlopig koopcontract getekend? Dan ben je nóg niet de eigenaar van de woning. Als de financiering rond is, ga je eerst naar de notaris. Je zet daar je handtekening onder de hypotheekakte én de leveringsakte van de woning. Vervolgens krijg je de sleutel. Dán is het huis van jou. Op naar de verhuizing maar.
Ik wil informatie ontvangen over:
volg ons