Zonnepanelen in Nissewaard: voordelen en aandachtspunten
Je woont in Nissewaard en wil stroom opwekken via zonnepanelen. Dat is vaak een uitstekende manier om je energierekening te verlagen en bij te dragen aan een duurzame wereld. Maar wat zijn de voordelen en waar moet je op letten?
De voordelen van elektriciteit via zonnepanelen
- Zonnepanelen voorzien op een duurzame manier in een groot deel van je stroombehoefte: zonlicht is onuitputtelijk en bij de omzetting van zonlicht naar elektriciteit komen geen broeikasgassen of andere schadelijke stoffen vrij.
- Ook bij bewolkt weer en in de winter is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken.
- Zonnepanelen worden steeds beter betaalbaar. De prijs is de afgelopen vijf jaar met bijna een kwart gedaald.
- Als je in zonnepanelen investeert, kun je een rendement verwachten dat vergelijkbaar is met vijf procent op een spaarrekening.
- Zonnepanelen zijn relatief snel en gemakkelijk te installeren.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Veel daken zijn geschikt voor zonnepanelen, maar op het ene dak is het rendement hoger dan op het andere. Dat hangt onder meer af van de oriëntatie en de helling van het dak. Zo zijn er nog veel meer vragen over zonnepanelen. De antwoorden staan bij de veelgestelde vragen op de website van Duurzaam Bouwloket.
Wanneer heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen?
Geen vergunning nodig voor zonnepanelen
Je hebt géén vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Tenzij je huis in een beschermd dorps- of stadsgezicht staat en/of de status van monument heeft. Maar ook zonder vergunning moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je moet de panelen op een dak plaatsen.
- De panelen moeten zijn geïntegreerd met de omvormer. Dat betekent dat de zonnepanelen in een serie aangesloten moeten zijn. Als dat niet zo is, dan moet je de omvormer in je huis of gebouw plaatsen.
- Bij schuine daken:
- Je moet de panelen binnen het dakvlak plaatsen. Ze mogen dus niet uitsteken.
- Je moet de panelen in of direct op het dakvlak plaatsen.
- De hellingshoek van de panelen moet hetzelfde zijn als de hellingshoek van het stuk dak waarop ze geplaatst worden.
- Bij platte daken:
- Je moet de panelen minstens zo ver van de dakrand af plaatsen als de hoogte van de panelen. Zijn de panelen vijftig centimeter hoog, dan moet de afstand tot de dakrand dus minimaal vijftig centimeter zijn.
Wel een vergunning nodig voor zonnepanelen
Je hebt in veel gevallen wél een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen aIs jouw pand een monument is en/of staat binnen een beschermd dorps- of stadsgezicht. Het gaat om een omgevingsvergunning. Die kun je via de website van de gemeente aanvragen. De gemeentelijke Erfgoedcommissie beoordeelt of je aanvraag voldoet aan de eisen van de Welstandsnota 2017. Soms is een vergunning bij dit soort panden toch niet nodig. Bijvoorbeeld als de zonnepanelen vanaf de openbare weg niet te zien zijn. Of als ze worden geplaatst op een deel van het pand dat vanuit het oogpunt van monumentenzorg geen waarde heeft. Maar er zijn nog meer uitzonderingen mogelijk.
Twijfels of je een vergunning voor zonnepanelen nodig hebt? Bel de gemeente
Wil je zeker weten of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van zonnepanelen op je huis of gebouw? Neem dan contact op met het team Vergunningen van de gemeente Nissewaard (telefoonnummer: 14 081).
volg ons