Werken aan een beter en duurzamer huis in Nissewaard

Een lagere energierekening, meer wooncomfort, een huis dat beter past bij je levensfase en een hogere prijs bij een eventuele verkoop. Je huis verbeteren en verduurzamen levert tal van voordelen op. Met het actieprogramma Werk aan de Woning wil de gemeente Nissewaard je informeren over de mogelijkheden, en je inspireren tot actie. Op deze pagina’s lees je er meer over.

Je huis energiezuiniger

Hoe maak je je huis energiezuiniger? Grofweg zijn er twee manieren: minder energie gebruiken en zelf duurzame energie opwekken. 

Hoe kan ik mijn energiegebruik terugdringen?

  • Met waterbesparende oplossingen, zoals een waterbesparende douchekop en een mengkraan. Daarmee gebruik je minder warm water, en hoef je dus minder water te verwarmen. Je kunt ook denken aan warmteterugwinning. Daarmee bespaar je weliswaar geen water, maar wel energie. Bij warmteterugwinning wordt de warmte uit wegspoelend douchewater immers opgevangen en gebruikt om koud water voor te verwarmen.
  • Door gloeilampen te vervangen door de veel zuiniger ledlampen.
  • Door je vloer, dak en/of gevel (beter) te isoleren.
  • Door je ramen te vervangen door zeer goed isolerend HR++ of HR+++ glas.
  • Met moderne en duurzame verwarmingssystemen die met een zeer hoog rendement je huis verwarmen.

Hoe kan ik zelf duurzame energie opwekken?

  • Met een zonneboiler, die met warmte van de zon water in een voorraadvat (boiler) verwarmt.
  • Met een warmtepomp, die warmte uit de grond of uit de lucht verzamelt en afgeeft aan je cv-installatie. In de zomer kan een omkeerbare waterpomp je huis ook koelen.
  • Met biomassa. Hierbij wek je energie op door de verbranding, vergassing of vergisting van organisch materiaal, zoals houtblokken, gft-afval en mest.
  • Met zonnepanelen. Dit is de meest populaire manier. Zonnepanelen zijn zeer milieuvriendelijk, steeds beter betaalbaar, rendabel en eenvoudig te installeren.

Zonnepanelen in Nissewaard: voordelen en aandachtspunten

Meer wooncomfort

Altijd frisse lucht zonder warmteverlies. Geen koude voeten meer dankzij vloerisolatie. En verwarming zonder leidingen en radiatoren, waardoor je aan ruimte, uitzicht en lichtinval wint. Het verduurzamen van je huis leidt tot flink meer wooncomfort. Op de website van Duurzaam Bouwloket staan innovatieve en duurzame oplossingen die zorgen voor een optimaal woongenot.

Meer kwaliteit, meer waarde

Je ervaart meer woongenot als je huis er netjes en goed onderhouden uitziet. Dat alleen is al een reden om in je woning te investeren. Maar het verbeteren en verduurzamen van je huis levert ook geld op. Het leidt immers tot een lagere energierekening en bovendien stijgt de waarde. Dat geldt zeker in een gemeente als Nissewaard, waar in flink wat wijken veel vergelijkbare huizen staan. Met woningverbetering zorg je ervoor dat jouw huis zich onderscheidt. En dat je het dus voor een betere prijs kunt verkopen.

Het onderhoud van mijn huis. Waaraan moet ik denken?

Bij het onderhoud van je huis kun je onder meer denken aan:

  • Het jaarlijks schoonmaken van dakgoten en hemelwaterafvoer.
  • Het tijdig controleren, schoonmaken en onderhouden van kozijnen.
  • Het tijdig schilderen van houtwerk en het behandelen van houtrot.
  • Het controleren, schoonmaken en onderhouden van het ventilatiesysteem.
  • Het controleren, schoonmaken en onderhouden van de cv-installatie.
  • Het zoeken en verhelpen van de oorzaak van vochtproblemen.

Onderhoud: een wettelijke plicht, ook voor jou

Los van alle voordelen: als huiseigenaar ben je wettelijk verplicht je huis te onderhouden. Je woning moet immers voldoen aan wettelijke eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid en bruikbaarheid. De gemeente ziet daarop toe en kan, bij ernstig achterstallig onderhoud, eisen dat je maatregelen neemt.

Meer aangepast

Verduurzaming van je huis kan betekenen dat je je huis energiezuiniger maakt, of er meer duurzame materialen in verwerkt. Maar het kan ook een ander doel hebben: aanpassing aan een nieuwe levensfase. Je bent bijvoorbeeld voor jezelf begonnen en hebt een extra werkkamer nodig. Of de kinderen zijn het huis uit en je gaat hun slaapkamers samenvoegen tot één grote hobbykamer. Of je wordt ouder en wilt je huis aanpassen omdat je slechter ter been wordt of (straks) hulp en zorg nodig hebt.

Meer informatie volgt later

Informatie en inspiratie over deze vormen van woningverbetering, en over eventuele subsidiemogelijkheden of andere financiële stimulansen, volgen later.

Financiering en subsidies

Het verbeteren en verduurzamen van je huis kost geld. Maar die investering verdien je in veel gevallen terug. Niet alleen doordat je energiekosten lager worden. Ook doordat je huis meer waard wordt. Los daarvan betaalt de overheid soms een stuk mee. Er zijn verschillende mogelijkheden om de verbetering en verduurzaming van je huis te financieren:

  • Spreek je spaargeld aan. Het verbeteren van je woning kan een slimme besteding van je spaargeld zijn, zeker als de rente heel laag is. Je energiekosten gaan omlaag en je woning wordt meer waard. Bij verkoop verdien je de investering ruimschoots, geheel of gedeeltelijk terug.
  • Maak gebruik van subsidie. De overheid biedt bijvoorbeeld de investeringssubsidie Duurzame Energie aan. Of je daarvoor in aanmerking komt, en hoeveel je dan kunt krijgen, staat op www.energiesubsidiewijzer.nl. Je kunt ook gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Voorwaarde om voor deze subsidie in aanmerking te komen, is onder meer dat je minimaal twee isolerende maatregelen uitvoert. Ook moet je eigenaar en bewoner van de woning zijn. 
  • Ga een lening aan. Dit zou via de bank kunnen, maar interessanter is misschien de energiebespaarlening van de overheid. Kijk voor de voorwaarden op www.energievergelijk.nl.
  • Financier energiebesparende maatregelen mee in je hypotheek. Vraag bij je bank of hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden.
  • Profiteer van het BTW-voordeel. Er geldt een lager BTW-tarief (van 6 procent) voor werkzaamheden aan je huis. Kijk voor de voorwaarden op website van de Belastingdienst.

Erfgoed: monumenten en beschermde dorpsgezichten

Kun je je huis ook verduurzamen als het een gemeentelijk of een rijksmonument is? Of als je huis in een beschermd dorps- of stadsgezicht staat? Jazeker, maar de maatregelen moeten dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Die komen er in het algemeen op neer dat de monumentale waarde niet mag worden aangetast.

Verduurzamen van erfgoed: tips en informatie

 

 

 

Foto: dak met zonnepanelen bij een eendenkooi in Schipluiden (fotograaf: Michel Mees, Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Nieuwsbrief

Ik wil informatie ontvangen over:

Wil je op de hoogte blijven van het woonnieuws uit Nissewaard? Meld je dan hier aan voor de e-mail nieuwsbrief. Afmelden kan met één klik. Je gegevens worden niet aan derden verstrekt en ook niet gebruikt voor andere doeleinden dan het versturen van de nieuwsbrief.

volg ons

Facebook