wo 14 oktober 2015 - Nieuwbouw, zelfbouw, bestaande bouw, financieel en notarieel advies
Het laatste nieuwbouwaanbod, bestaande koop- en huurwoningen, kavels, financieel advies, informatie over de starterslening, advies van de notaris en heel veel informatie over wat je mogelijkheden zijn als je een restschuld hebt. Het aanbod op de Woonmarkt Nissewaard, op dinsdag 13 oktober in Theater de Stoep, was zeer gevarieerd. Een kleine 150 mensen kwamen erop af. Zij verkozen de Woonmarkt boven de laatste-kans-interland van het Nederlands voetbalelftal in de kwalificatiereeks voor het EK.
Bijzonder deze keer was het interview met drie deskundigen in de kleine theaterzaal over wat je mogelijkheden zijn als je een restschuld hebt, dus als je meer hebt geleend dan je bij verkoop voor je huis krijgt. Judith Kraus (Rabobank Voorne-Putten-Rozenburg), Sander van Gils (Kompas Makelaars) en Mireille van Kleij (Ouwerkerk Notariaat) gaven er tekst en uitleg over. Judith vertelde over de aftrekregeling, die minister Blok (Wonen) onlangs heeft verruimd. "Veel mensen maken hier gebruik van", zei ze. "Wie een restschuld heeft, kan deze schuld meefinancieren in de hypotheek voor zijn volgende huis. Door de aftrekregeling te verruimen, wordt dit meefinancieren aantrekkelijker; je kunt de lening voor je restschuld nu vijftien jaar lang aftrekken."
Maar ook andere oplossingen voor mensen met een restschuld passeerden de revue, zoals het inbrengen van eigen spaargeld en hulp van familieleden. "Je kunt je kind belastingvrij een schenking doen", aldus Mireille. "Vorig jaar kon dat nog tot 100.000 euro, als je die schenking maar gebruikte voor de aankoop van je huis of de aflossing van je hypotheek. Dat was een enorm succes. Dit jaar is dit bedrag fors teruggebracht, maar je kunt nog altijd ruim 50.000 euro belastingvrij schenken." Mireille adviseert mensen altijd wel de schenking vast te leggen in een akte. "Veel mensen zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Als je vastlegt dat de schenking echt voor jouw kind bedoeld is, blijft het geld bij een eventuele echtscheiding van hem of haar."
Als je huis 'onder water' staat, is het belangrijk dat je het snel en goed verkoopt. Interviewer Ferdinand Fransen vroeg makelaar Sander van Gils naar tips om de kansen daarop te vergroten. "De meeste mensen kijken op Funda naar de foto's", aldus Sander. "Dus moet je goede foto's hebben, van een opgeruimd huis. Vaak adviseren we ook iets aan de inrichting te doen. Een rood wandje wit schilderen bijvoorbeeld. Soms adviseren we de klant een styliste in de arm te nemen. Dat kan ook helpen."
Belangstellenden konden na afloop met adviseurs van de Rabobank en Ouwerkerk Notariaat in gesprek over oplossingen voor restschulden. Tijdens het interview in de kleine zaal ging de Woonmarkt, in de foyer van het theater, gewoon door. Daar konden belangstellenden bij de stands met woningaanbod in gesprek met de diverse aanbieders. De Woonmarkt Nissewaard werd georganiseerd door het Woonplatform Nissewaard, een samenwerkingsverband tussen ontwikkelaars, makelaars, woningcorporaties, de Rabobank, Ouwerkerk Notariaat en de gemeente. Het is de bedoeling dat in het voorjaar weer een Woonmarkt plaatsvindt.
Ik wil informatie ontvangen over:
volg ons